Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Активісти показали депутатам, як виглядає «сучасна медицина» в Україні

Активісти показали депутатам, як виглядає «сучасна медицина» в УкраїніСьогодні, 25 травня 2017 року, під стінами Верховної Ради відбулися заходи на підтримку медичної реформи в Україні. Мова йде про виставку старого медичного обладнання та меблів з українських лікарень, а також фото з медичних закладів України із жахливими побутовими умовами для пацієнтів та прес-конференцію прямо під парламентом представників МОЗ, парламенту та благодійних фондів. Мета заходів – демонстрація народним обранцям реального стану медицини в нашій державі та спонукання їх до внесення до порядку денного законопроектів №№ 6327, 6328, 6329 та 6347, що мають запустити медичну реформу в Україні.

Першим спікером був Павло Ковтонюк, Активісти показали депутатам, як виглядає «сучасна медицина» в Українізаступник міністра охорони здоров’я, який стверджував, що саме зараз є ідеальний час для впровадження змін в медицині: до цього готовий уряд, суспільство. Не можна відтягувати старт реформи, бо вже зовсім скоро 2019 рік, рік виборів, коли політикам точно буде не до медицини. Наразі тривають консультації з депутатами щодо згаданих законопроектів. МОЗ сподівається, що їх все ж таки буде внесено до Порядку денного для голосування ще до кінця поточної сесії Верховної Ради.

Активісти показали депутатам, як виглядає «сучасна медицина» в УкраїніОксана Корчинська, народний депутат України, повідомила, що в парламенті є досить суттєва підтримка медичної реформи, проте її поки не достатньо для постановки законопроектів на голосування. Також пані Корчинська зазначила, що, на жаль, з її особистих спостережень більшість депутатів не читали дані законопроекти і складають про них думку, опираючись на чутки. Слід усвідомити, що вже давно в Україні немає безкоштовної медицини. «Головне завдання МОЗ – перейти Рубікон, щоб не повернутися до «радянщини» в питаннях охорони здоров’я», – завершила свій виступ Оксана Корчинська.

Також на імпровізованій прес-конференції були присутні виконавчий директор БФ «пацієнти України» Ольга СтефанишинаАктивісти показали депутатам, як виглядає «сучасна медицина» в Україні та співзасновниця МБФ «Таблеточки» Ірина Литовченко. Та не обійшлося без скандалу: представниця Національної дитячої спеціалізованої лікарні «Охматдит» в досить емоційній та скандальній формі повідомила всім присутнім, що в їхній лікарні, так само, як і в лікарнях по всій Україні, відсутня більша частина ліків для онкохворих пацієнтів. Вона звинувачувала в цьому МОЗ, пацієнтські організації та міжнародній організації, які здійснюють закупівлі й поставки ліків до нашої держави (Програма розвитку ООН, «ЮНІСЕФ» та CrownAgents). Їй апелювала народний депутат Оксана Корчинська, яка визнала, що наразі є питання до вказаних міжнародних організацій щодо поставки ліків в Україну, але це ніяким чином не стосується медичної реформи. Отже, з цього можна зробити висновок, що проблема зі вчасною поставкою необхідних медикаментів, гарантованих державою, дійсно є, вона зараз знаходиться на стадії вирішення та врегулювання.

Активісти показали депутатам, як виглядає «сучасна медицина» в УкраїніНагадаємо, що на минулому тижні Верховна Рада України не включила до Порядку денного законопроекти про медичну реформу №№ 6327, 6328, 6329 та 6347. Це означає, що вони не будуть поставлені на голосування, і реформування галузі не зможе початися з липня 2017 року, як до цього неодноразово повідомлялося МОЗ і Урядом. Наразі у депутатів ще є час на винесення даних законопроектів на голосування до кінця поточної сесії парламенту. МОЗ та громадські активісти активно агітують їх зробити це, спонукаючи подібними виставками, прес-заходами та іншими акціями.

Чому ж депутати бояться ставити дане питання на голосування? Активісти показали депутатам, як виглядає «сучасна медицина» в УкраїніЦі законопроекти запроваджують докорінно нові принципи сплати за медичні послуги в Україні: безоплатно буде надаватися лікування невідкладних станів (пацієнти із швидкої допомоги, травмпунктів тощо) та первинної ланки (сімейна медицина, терапія, педіатрія). За решту пацієнтам доведеться платити тариф, єдиний для всієї України, оплата буде проходити офіційно, через касу, а не у вигляді усім відомих «благодійних внесків». Депутати, які не хочуть підтримувати законопроекти, твердять, що вони є антиконституційними, адже суперечать статті 49 Конституції України про безоплатну медицину. Проте всі знають, що такої «безоплатної медицини» у нас уже давно немає.

Тож чим закінчаться всі ці події, можна буде дізнатися досить скоро. Принаймні, до кінця роботи поточної сесії парламенту, останнє пленарне засідання якої заплановане на 14 липня 2017 року.

Автор: Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо


Медична платформа

Медичні меблі в ITMED