Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Підсумки науково-практичного семінару «Трансплантація гемопоетичних стовбурових клітин»

Підсумки науково-практичного семінару «Трансплантація гемопоетичних стовбурових клітин»24 лютого 2017 року в Бізнес-центрі IQ за адресою м. Київ, вул. Болсунівська, 13-15 відбувся Науково-практичний семінар на тему «Трансплантація гемопоетичних стовбурових клітин». Організатором заходу виступила група медичних установ університету Yeditepe (Туреччина).

Своїм досвідом із присутніми ділився доктор Хасан Атілла Озкан. Він зазначив, що гемопоетичні стовбурові клітини (ГСК) можуть виробляти будь-які види зигот. Вони здатні самовідтворюватися, їх є багато у кістковому мозку, існує ймовірність їх диференціації та самооновлення. ГСК можна брати як у пацієнта, так і у іншої особи: ця процедура є абсолютно нешкідливою. Вони дають початок іншим клітинам.

Джерела ГСК: кістковий мозок, периферійна кров, пуповинна кров. За допомогою пересадки ГСК лікують наступні хвороби:
  • лейкемію;
  • лімфому;
  • мієлому;
  • рак яєчок;
  • саркому;
  • пухлину головного мозку;
  • автоімунні захворювання та ряд інших хвороб.
Для пересадки ГСК можна знайти донора без особливих проблем. Вік не являється протипоказанням до трансплантації ГСК. Приблизно 70% пацієнтів не мають споріднених донорів. А чим вища несумісність між донором та пацієнтом, тим нижчим є відсоток виживання. Тому гемопоетичні стовбурові клітини є такими важливими та актуальними для сучасної трансплантології. Більшість трансплантацій ГСК проводиться з периферійної крові людини. Забраний матеріал зберігають у рідкому азоті за умови правильного кондиціонування.

Доктор Хасан Атіллі Озкан розповів про особливості пересадки ГСК та ведення пацієнта після операції: попередження можливих інфекцій, відторгнення донорського матеріалу, можливі ускладнення та боротьбу з ними.

Нині людство шукає все нові й нові шляхи боротьби з раком та іншими важкими хворобами. Трансплантація гемопоетичних стовбурових клітин – це один з них.

Автор: Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED