Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Українсько-турецьке партнерство в медичній сфері стає дедалі продуктивнішим

Українсько-турецьке партнерство в медичній сфері стає дедалі продуктивнішим24 лютого 2017 року в «Президент-готелі» за адресою м. Київ, вул. Госпітальна, 12 відбувся Українсько-турецький медичний форум «Досвід реформування системи охорони здоров’я – обмін практичними результатами». Організаторами заходу виступили: турецька клініка Güven, Асоціація медичних клінік європейського сервісу в Україні. Форум проходив за підтримки МОЗ Туреччини.

У ході роботи Українсько-турецького форуму піднімалися такі важливі питання, як трансплантація органів, співпраця держави та приватного сектору в медичній галузі, медичний туризм тощо. На двох найважливіших областях співробітництва між Україною та Туреччиною наголосив директор госпіталю Güven, доктор медичних наук Семих Байкара. Це розвиток приватного сектору в охороні здоров’я та трансплантація органів.

У своєму привітальному слові до учасників форуму Посол Туреччини в Україні Йонет Джан Тезель зазначив, що останнім часом існує добре організований контакт між урядами України та Туреччини у питаннях медицини. «У минулому році 49% із всіх медичних туристів у Туреччині були з України», – додав пан Посол.

Велику увагу на форумі було приділено питанням трансплантації органів. Проводилося порівняння: як це робиться в Туреччині та в Україні, піднімалося питання, чому з нашої держави їдуть робити подібні операції до Туреччини. Українсько-турецьке партнерство в медичній сфері стає дедалі продуктивнішимНайбільша складність для трансплантації органів в Україні полягає у законодавчо закріпленій презумпції незгоди на трупне донорство, коли згоду на пересадку органу від помираючої людини можуть дати лише її родичі, які, за статистикою, у 80% відмовляються від цього. Існують країни, наприклад, Австрія чи Білорусія, у яких всі люди вважаються автоматично згодними на донорство, якщо не оголосили про свою відмову офіційно, ще за життя. Владислав Закордонець, завідувач відділенням трансплантації нирки Інституту О.О. Шалімова, розповів, що в Україні можна пересаджувати органи лише від донорів 1 та 2 лінії спорідненості, тоді як в тій самій Туреччині – аж по 4 лінію. Такі обмеження значно звужують пошуки донорів та роблять пересадку в Україні досить примарною. Головна проблема трупного донорства в Україні – відсутність у суспільстві позитивного ставлення до нього, і це треба терміново змінювати.

Українсько-турецьке партнерство в медичній сфері стає дедалі продуктивнішимПро ситуацію з трансплантацією в Туреччині розповів директор Центру трансплантації органів клініки Güven, професор Седат Карадемир. Він сказав, що ідеально, якщо пересадка органів проводиться в тому ж регіоні, де живе пацієнт, адже після операції він буде потребувати тривалого реабілітаційного періоду. «Я за трупне донорство, – наголосив доктор Седат Карадемир, – не люблю пересаджувати органи від живих людей, хоча й роблю це». Туреччина займає 1 місце світі за показником живих донорів – 46%, через що медичний туризм останнім часом так бурхливо розвивається в цій країні.

Трансплантація органів обходиться набагато дешевше, ніж систематичне, складне лікування (наприклад, діаліз). Проте, на жаль, для українців вона лишається занадто дорогим задоволенням: через недосконалість у законодавстві українці втрачають безліч альтернативних варіантів пересадки органів і змушені їхати за подібними операціями за кордон.

Про роль медичних агентств в організації медичної допомоги за кордоном розповіла засновник журналу «Доктор Geo» Наталя Строковська. Вона зазначила, що на сьогодні в Україні близько 500 агенцій займається наданням послуг у сфері медичного туризму. Вони допомагають пацієнту знайти клініку, організувати переліт, проживання, супровід родичів тощо. Відсоток за їхні послуги – від 10% від вартості чека на лікування. Сьогодні Туреччина набирає популярності, входячи до списку лідерів поруч із Німеччиною та Ізраїлем у сфері медичного туризму.

Українсько-турецький медичний форум показав, наскільки інтенсивно зараз розвивається медицина в Туреччині та які шляхи співпраці з місцевими клініками є в українських пацієнтів. Поки в нашій країні не буде повністю реформовано систему охорони здоров’я, медичний туризм до Туреччини та інших країн світу буде дедалі бурхливіше розвиватися.

Автор: Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED