Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Імунотерапія відкрила нову еру в лікуванні онкологічних хвороб

Імунотерапія відкрила нову еру в лікуванні онкологічних хвороб16 лютого 2017 року відбулася прес-конференція на тему «Імуноонкологія – нова ера в лікуванні раку». Організатор заходу – компанія MSD, місце проведення – креативний простір INVERIA, м. Київ, вул. Володимирська, 49А. Під час прес-конференції спікери розповіли про те, що таке імунотерапія, яким чином вона діє на ракові клітини, наскільки вона ефективна та високовартісна. Також було повідомлено про статистику розвитку онкологічних хвороб в Україні та у світі в цілому.

Першим слово взяв професор, доктор медичних наук, завідувач кафедри онкології Запорізької медичної академії післядипломної освіти, головний експерт МОЗ України за спеціальністю «Онкологія» Олексій Ковальов.Імунотерапія відкрила нову еру в лікуванні онкологічних хвороб Він зазначив: «Рак – це основна медико-біологічна та соціальна проблема в Україні і в усьому світі». Еволюції раку 1 млрд. років, проте активно розвиватися хвороба почала у ХХ ст. Тоді ж було зроблено і перші кроки до успішного лікування онкологічних захворювань, проте ціна такої терапії була високою: вона вбивала не лише ракові клітини, а й здорові, які їх оточували. Тому наслідки лікування раку найчастіше були досить важкими. У ХХІ ст. вчені та медики нарешті в повній мірі усвідомили той факт, що імунна система людини – головний помічник у боротьбі з раком. «Т-лімфоцити знаходяться в сплячому стані, – розповів професор Ковальов, – якщо їх неправильно активізувати, вони здатні зруйнувати всі органи людини. Тому виникає завдання – Т-лімфоцит повинен вбити лише ракову клітину. Цим і займається сучасна імунотерапія». На сьогоднішній день нараховується близько 250 видів онкологічних хвороб. Найбільш ефективно імунотерапія поки впливає на меланому та дрібноклітинний рак легенів. В Україні щорічно виявляють онкологічну хворобу у 160-180 тис. людей, близько 80 тис. з них помирає. Усього на рак в нашій країні хворіє близько 1 млн. чоловік. Олексій Ковальов виділяє 4 пріоритети у боротьбі з раком: профілактика, рання діагностика, радикальне лікування та реабілітація хворих. «Ми сьогодні відкриваємо нову книгу в лікуванні раку», – резюмував професор Ковальов.

Імунотерапія відкрила нову еру в лікуванні онкологічних хворобПро меланому розповів професор, доктор медичних наук, заступник директора Національного інституту раку, завідувач науково-дослідного відділу пухлин шкіри і м’яких тканин Сергій Коровін. Меланома, або рак шкіри – це хвороба, про яку близько 60% пацієнтів дізнаються на 3-4 стадії. Тому імунотерапія така актуальна для даного виду раку. «Головна причина меланоми в тому, – пояснив професор Коровін, – що біла шкіра не пристосована до впливу ультрафіолетових променів на неї. Після того, як засмага стала ознакою соціального благополуччя, рівень захворюваності на меланому різко зріс. По суті, найчастіше це хвороба білих забезпечених людей».  1 місце у світі із захворюваності на меланому займає Швейцарія, Україна посідає 33 місце.  Початок ХХІ ст. ознаменувався проривом у лікуванні меланоми. У тому числі за допомогою імунотерапії. «Сьогодні медицина дуже високотехнологічна, але через це надзвичайно дорога, – зауважив Сергій Коровін. – Імунотерапія дає можливість безнадійному пацієнту вижити, проте не кожен може купити життя. Тому гроші слід вкладати у ранню діагностику». Якщо в 90-ті рр. з діагнозом «меланома» на 4 стадії річне виживання пацієнтів становило 30-35%, то сьогодні ця цифра сягає 85%. 
 
Про компанію MSD та препарати, які вона виробляє, розказала керівник департаменту інноваційних препаратів MSD Україна Маргарита Огнівенко. Імунотерапія відкрила нову еру в лікуванні онкологічних хворобВона повідомила, що дана компанія вже 125 років працює на фармацевтичному ринку у різних країнах світу, в нашій державі успішно діє понад 10 років. Головний напрямок діяльності компанії – розробка та виробництво ліків від складних, неоперабельних онкологічних хвороб, гепатиту С, цукрового діабету та складних інфекцій. MSD проводить близько 400 клінічних досліджень у 15 країнах світу, у тому числі і в Україні. У 2011 році було проведено перше дослідження препарату проти меланоми, яке дало гарні результати. Зареєстровано препарат «Пембролізумаб» у 2016 році, а вже в квітні 2017 року він має надійти у продаж. Показання до застосування цих ліків – 1-ша лінія раку шкіри (меланоми) та 2-га лінія раку легенів (дрібноклітинний рак). Орієнтовна вартість 1 флакону на 100 мг буде 4 тисячі доларів США, для одного введення необхідно 2 флакони. Скільки усього буде треба введень, поки неясно. Висока ціна утворюється через складний цикл розробки та виробництва препарату: сировина американська, виробництво відбувається поетапно, на декількох заводах США та Європи. Пакуються дані ліки в Бельгії. Варто зазначити, що препарат може підійти не всім, потрібна правильна діагностика. Тому компанія MSDпланує запустити безкоштовну діагностичну програму для хворих на рак шкіри та легенів в Україні, програма повинна працювати у всіх регіонах країни. З приводу доступності цих ліків виробник готовий вести діалог з державою. Клінічні дослідження показали високу ефективність таких препаратів, а головне – вони дають шанс на якісне життя під час та після проходження терапії.

Медицина зробила величезний крок у боротьбі з раком. Імунотерапія дає неймовірні результати у лікуванні цієї хвороби. Але, в той же час, новітні препарати є надзвичайно дорогими, тому без ефективних державних програм допомоги ними зможуть скористатися лише найбагатші пацієнти.

Автор: Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED