Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

В МОЗ розповіли про державні закупівлі лікарських засобів та прокоментували скандал навколо них

В МОЗ розповіли про державні закупівля лікарських засобів та прокоментували скандал навколо них18 січня 2017 року в Будинку Уряду за адресою м. Київ, вул. Грушевського, 12/2 відбулася прес-конференція на тему «Актуальні питання охорони здоров'я: лікування пацієнтів, реабілітація, міжнародні закупівлі». На заході доповідали представники МОЗ, громадських організацій, благодійних фондів та об’єднань пацієнтів. По суті, метою прес-конференції було надати пресі вичерпну інформацію про державні закупівлі лікарських засобів у 2015-2017 рр. на тлі скандалу, що у перші дні нового року розгорівся між МОЗ та Київським інститутом серця.

В.о. міністра охорони здоров’я України доктор Уляна Супрун зазначила, що державні закупівлі за 2015 рік завершено на 98%, всі тендери на 2016 рік уже оголошено, контракти підписано, ліки будуть надходити до лікарень уже з березня 2017 року. Затримки пов’язані з повним провалом закупівель в попередні роки, а також із успішною боротьбою МОЗ з корупційними схемами, які існували у сфері закупівель раніше. Зараз всі закупівлі здійснюються через міжнародні організації, що дозволяє суттєво економити державні кошти, закупляючи необхідні препарати у 2-3 рази дешевше, ніж це було раніше. Прозорі схеми закупівель не дають наживатися на них тим, хто робив це раніше. Детальний звіт щодо державних закупівель лікарських засобів у 2015-2016 рр. було представлено ще 12 грудня 2016 року за участі представників міжнародних організацій ЮНІСЕФ, ПРООН та міжнародної агенції Crown Agents. Уляна Супрун резюмувала свою доповідь словами: «Проблем у нас ще дуже багато, та ми йдемо вперед, у майбутнє. Ми абсолютно відкриті до співпраці з пресою та представниками громадськості».

Заступник міністра охорони здоров’я Олександр Лінчевський зазначив, що серцево-судинні захворювання є основною причиною смертності в Україні, тому Уряд та МОЗ надають цьому питанню великого значення. За державні кошти 2015 року МОЗ закупило 7179 стентів, на 2016 рік планується закупити на 3,5 тисячі більше – 10638 стентів. Але лише прозоро, без застосування старих корупційних схем. За словами Олександра Лінчевського, в минулому році в Київський інститут серця було поставлено 1363 стенти, придбані за державний кошт.

Член правління Центру протидії корупції Олександра Устінова висловила думку що «скандал, який розгорівся, є штучним і націленим на зрив міжнародних закупівель та повернення до старих корупційних схем». За даними, якими оперувала пані Устінова, в минулому році на чесних закупівлях зекономлено біля 40% бюджетних коштів, адже препарати купувалися за ринковою ціною, а не за завищеною, як було завжди в Україні.

Виконавчий директор ГО «Пацієнти України» Ольга Степанишина вказала на те, що і в 2014, і в 2015, і в попередні роки тендери на державні закупівлі на поточний рік починалися лише наприкінці року, проте раніше нікого це не турбувало. Коли ж нова команда у МОЗ прийшла реально працювати, а не розробляти нові схеми, розгорівся скандал. Пані Степанишина повідомила, що через міжнародні організації на ринок вийшло 40% нових компаній-постачальників, а це реальна конкуренція та формування адекватної ціни.

Емоційно виступив заступник голови Національної ради з питань протидії туберкульозу та ВІЛ-інфекції СНІДу, голова Координаційної ради БО «Всеукраїнська мережа людей, що живуть з ВІЛ/СНІД» Дмитро Шерембей. Він сказав «Раніше всі боялися, а ми в цей час помирали. 50% хворих із наших програм помирало за рік. У 2016 році 5000 людей, хворих на СНІД, вижило завдяки новим програмам закупівель». Пан Шерембей навів простий приклад: ліки, необхідні для хворих дітей на одну з важких хвороб, у 2014 році коштували 123 долари США, у 2016 році – 47 доларів США. Це ті самі ліки, ті ж постачальники, просто закупівлі проходили прозоро. «Це перша команда МОЗ, яка відкрита для спілкування з пацієнтськими організаціями та громадянським суспільством», – резюмував Дмитро Шерембей.

Співзасновник благодійного фонду «Таблеточки» Ірина Литовченко розповіла про реальні історії хворих та їхні потреби. Вона зазначила, що онкохворі діти гостро потребують відкриття нового корпусу «Охматдиту», який будується з 2011 року, та лише з 2016 року роботи пішли активно, і його відкриття планується вже у цьому році. Також Ірина Литовченко звернула увагу на той факт, що «ліки до лікарень надходять, але потім вони звідти швидко зникають. Ці розкрадання відбуваються через відсутність контролю, електронної системи звітності, і з цим теж треба щось робити».

Завершив прес-конференцію виступ голови правління ГО «Батьки за вакцинацію» Тимофія Бадікова. Він сказав «Міністерство іде на комунікації з громадськими організаціями, а підтримка діяльності МОЗ – робота суспільства, якщо ми хочемо реальних змін».

Дана прес-конференція показала рівень підтримки профільних громадських організацій діяльності МОЗ. Процес руйнування старих корупційних схем завжди боляче сприймається їхніми учасниками, проте робити це необхідно задля прозорого процесу державних закупівель та реальної доступності ліків.

Автор: Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо


Медична платформа

Медичні меблі в ITMED