Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Звіт МОЗ та міжнародних партнерів щодо закупівель лікарських засобів 2015-2016

Звіт МОЗ та міжнародних партнерів щодо закупівель лікарських засобів 2015-201612 грудня 2016 року у Києві у конгрес-центрі Український дім за адресою вул. Хрещатик, 2 було проведено конференцію-звіт щодо міжнародних закупівель лікарських засобів в Україні за 2015-2016 рр. Організаторами заходу стали: Міністерство охорони здоров’я України, ЮНІСЕФ, Програма розвитку ООН та міжнародна агенція Crown Agents.

Учасники конференції повідомили, що починаючи з 2015 року МОЗ почало закуповувати лікарські засоби та вироби медичного призначення через міжнародні організації. Це дозволило ефективно боротися з корупцією у даній сфері та значно економити бюджетні кошти. Зекономлені гроші у свою чергу направлялися на додаткові закупівлі медичних засобів, яких так не вистачає українським пацієнтам.

Від МОЗ на конференції були присутні: Звіт МОЗ та міжнародних партнерів щодо закупівель лікарських засобів 2015-2016виконуючий обов’язки міністра охорони здоров’я доктор Уляна Супрун та її заступник доктор Оксана Сивак. ЮНІСЕФ представляла голова організації в Україні Джованна Берберіс; ПРООН – заступник директора представництва в Україні Блерта Чела та координатор програми Зафар Юлдашев; Crown Agents – директор з управління ланцюгом поставок Брайан Річмонд та головний консультант із закупівель Крістін Джексон.

У 2016 році вказані міжнародні організації здійснювали державні закупівлі за такими напрямками:
  • дитяча та доросла онкологія;
  • дитячі та дорослі гепатити;
  • дитяча гемофілія;
  • туберкульоз;
  • орфанні (рідкісні) захворювання;
  • імунопрофілактика;
  • антриретровірусна терапія.
Загальна сума коштів, виділених в рамках державних закупівель через міжнародні організації, склала 2 197 214 793 грн.

Уляна Супрун зазначила, що у серпні 2016 року, коли вона прийшла на посаду, не було проведено закупівель ліків та вакцин навіть на 2015 рік. Нині 2015 рік МОЗ закрило та розпочало роботу по 2016 році. У грудні паралельно розпочинається планування закупівель на 2017 рік.

Основними досягненнями своєї команди у цьому напрямку доктор Супрун вважає:
  • ефективну боротьбу з корупційними схемами у питанні державних закупівель, що дозволило зекономити значну суму грошей на додаткові ліки;
  • закупівлю виключно якісних ліків та вакцин (за стандартами ВООЗ);
  • вдосконалення нормативної бази процесу державних закупівель (на сьогодні багато питань вирішується Наказами МОЗ, а не Постановами Кабміну, що значно економить час).
Звіт МОЗ та міжнародних партнерів щодо закупівель лікарських засобів 2015-2016Щодо завдань на майбутній рік Уляна Супрун виділила наступні:
  • підвищення рівня вакцинації серед дітей – планується закуповувати вакцини з 25%-вим запасом для того, щоб батьки мали змогу щепити дітей, які своєчасно не отримали необхідних вакцин (пані Супрун відмітила, наскільки важливим є дізнатися правдиві цифри щодо вакцинованих в Україні дітей);
  • створення однієї робочої групи із закупівель замість 66-ти, що існують зараз;
  • створення державної агенції із закупівель, що дасть можливість самостійно, без міжнародних посередників здійснювати процес закупівель ліків та вакцин (її роботу планується розпочати у 2019 році);
  • розробка національного переліку ліків, які закуповуються через державний бюджет;
  • вдосконалення системи державних закупівель Прозоро та її адаптація під медичну сферу;
  • створення загальнодержавної бази обліку закупівель та постачань ліків і вакцин по регіонах (дасть можливість здійснювати регіональний контроль).
Роботу заходу закінчила прес-конференція, у ході якої було повідомлено, що до кінця 2017 року МОЗ планує наздогнати план закупівель та у вересні планувати державні замовлення ліків на 2018 рік.

Також стало відомо, що на 2017 рік із державного бюджету виділено 5,9 млрд. грн. на закупівлю ліків по 36-ти програмах, що має покрити 40-45 % від загальної потреби. 100 % держава покрити не зможе, тому без допомоги міжнародних донорських організацій, місцевих бюджетів та благодійних фондів не обійтися.

Було зроблено наголос на важливості превентивної медицини, адже профілактика може вберегти від ряду хвороб. Краще попереджати, аніж лікувати.

Загалом робота конференції тривала понад 3 години, всі учасники надавали статистичні дані, які можна отримати у вільному доступі на сайті МОЗ та організацій-партнерів. Стало зрозуміло, що закупівля ліків через міжнародні організації є ефективною, і її буде продовжено в наступному році.

Автор: Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED