Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

МОЗ: нові напрями розвитку медсестринства в Україні

МОЗ: нові напрями розвитку медсестринства в УкраїніПід головуванням міністра охорони здоровʼя Віктора Ляшка відбулася зустріч із представниками професійної спільноти, під час якої обговорили актуальні питання, що потребують закріплення на рівні рамкового документа —  стратегічних напрямів розвитку медсестринства в Україні.
 
Наразі триває робота над розробкою зазначеного документа, який міститиме чотири ключові блоки: освіта; людські ресурси та робоче середовище; розвиток лідерства в медсестринстві та посилення ролі медичних сестер в наданні послуг.
 
“Спільно з колегами працюємо над документом, який визначатиме стратегічні напрями розвитку медсестринства в Україні. Під час зустрічі порушили проблемні теми, подискутували та почули пропозиції одне одного. Важливо отримати зворотний звʼязок безпосередньо від медсестер, які опікуються на регіональному та національному рівнях питаннями розвитку медсестринства. Затверджена в майбутньому стратегія має бути обʼєднана спільною візією, відповідати реаліям нашого сьогодення, стати практичним продуктом. Хочу ще раз підкреслити: вкрай важливо змінити та посилити роль медичних сестер, у тому числі їх реальний вплив на формування політики у сфері охорони здоровʼя України, а також підвищити імідж професії в суспільстві”, - відзначив Віктор Ляшко, міністр охорони здоров'я України.
 
Під час робочої зустрічі учасники сфокусувалися на питаннях, які стосувалися різних блоків документа. Найбільшу дискусію викликали питання взаємозв’язку між рівнем освіти, посадою та рівнем заробітної плати, необхідність оновлення навчальних програм, підвищення рівня практичних (клінічних) навичок студентів та їх доступу до лікувально-діагностичного процесу та пацієнтів. Професійна спільнота також відзначила низький рівень мотивації на робочому місці, що переважно обумовлена відсутністю можливостей для кар’єрного зростання та недостатнім рівнем фінансової мотивації.
 
Розвиток медсестринства потребує інституційної підтримки на державному рівні. Зокрема, таку підтримку учасники обговорення вбачають у розробленому рамковому документі, який визначить вектори розвитку професії.
Наступним кроком є консолідація коментарів та пропозицій, які знайдуть відображення у фінальній версії стратегічних напрямів розвитку медсестринства. Далі рамковий документ буде винесено на розгляд та затвердження колегією МОЗ України.
 
Відзначається, що рамковий документ, що визначає стратегічні напрями розвитку медсестринства в Україні розроблений МОЗ у співпраці з партнерами з україно-швейцарського проєкту «Розвиток медичної освіти», Проєкту USAID «Підтримка реформи охорони здоровʼя», бюро Всесвітньої організації охорони здоров’я в Україні, ДУ «Центр розвитку медсестринства МОЗ України». 

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED