Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Аптеки розміщені у медзакладах повинні брати участь у державній програмі «Доступні ліки»

Аптеки розміщені у медзакладах повинні брати участь у державній програмі «Доступні ліки» У Вінниці відбувся конгрес місцевих та регіональних влад при Президентові України, під час якого обговорили ситуацію доступності лікарських засобів у віддалених населених пунктах області та участь аптечних закладів у державній програмі реімбурсації «Доступні ліки».

“Усі аптечні заклади, розміщені на території закладів охорони здоровʼя, зобовʼязані працювати за програмою “Доступні ліки”. У разі, якщо вам відомі випадки, коли такі аптеки не працюють за державною програмою, напишіть офіційне звернення на територіальний підрозділ Держлікслужби, що дасть можливість вийти з перевіркою та відпрацювати це питання. Загалом, програма “Доступні ліки” успішно працює по всій країні, і все більше пацієнтів отримують необхідні їм ліки безоплатно або з частковою доплатою”, - Віктор Ляшко, міністр охорони здоровʼя України.
 
Віктор Ляшко також додав, що Міністерство охорони здоровʼя співпрацює з Укрпоштою, аби спростити та збільшити доступність до лікарських засобів у сільській місцевості та віддалених населених пунктах. Наразі проєкт реалізується в прифронтових областях: Миколаївській, Харківській, Херсонській, Запорізькій, Чернігівській, Сумській та Донецькій. 

Одним із ключових питань, яке також обговорили в ході засідання конгресу, було підготовка медзакладів Вінниччини до наступного зимового періоду. На сьогодні робота з підсилення української медичної системи альтернативними джерелами енергопостачання активно ведеться, щоби за умов аварійних відключень лікарні повноцінно функціонували та продовжували надавати якісну і доступну медичну допомогу.

Відзначається, що зараз у Вінницькій області наявно 33 заклади спроможної мережі. З них 8 закладів є повністю автономними з водопостачання, теплопостачання та електроживлення. 12 з 33 закладів мають резервне джерело водопостачання та свердловину. Ще 21 медзаклад перебуває у процесі облаштування альтернативних джерел живлення або на стадії аналізу можливості буріння свердловини. 

Усі 33 заклади мають локальне джерело теплопостачання та повністю забезпечені альтернативними джерелами живлення. На сьогодні 21 заклад регіону забезпечений генератором. Наразі є додаткова потреба у забезпеченні генераторами ще 12 медзакладів регіону. 

Таке енергетичне обладнання спрацьовуватиме автоматично у разі аварійного відключення електроенергії та постачатиме напругу в мережу. Медзаклади безперебійно працюватимуть і продовжуватимуть надавати медичну допомогу. Для повноцінної та злагодженої роботи заклади охорони здоров’я мають бути забезпечені запасом пального на 120 годин роботи. 

Наразі на Вінниччині є 5 закладів охорони здоров’я, в яких генератори не підключені. Міністр наголосив, що керівники лікарень мають якомога оперативніше розв’язати питання та якнайшвидше забезпечити реалізацію умов автономності у закладах.

Загалом українські лікарні забезпечені близько 11820 генераторами для безперебійного електроживлення, з них понад 3000 доставили до медзакладів за час повномасштабної війни. Крім того, триває робота й над оснащенням медзакладів альтернативними та екологічними джерелами електроенергії – сонячними панелями та акумуляторами. Загалом вже близько 90 українських ЗОЗ мають сонячні станції з акумуляторами, які накопичують енергію. До кінця року передбачається оснащення 200 медзакладів сонячними станціями. 

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED