Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Як діяти у разі відмови в е-рецепті?

Як діяти у разі відмови в е-рецепті?Цифровізація медицини дозволяє придбати потрібні ліки за електронним рецептом. Однією з переваг електронного рецепта є можливість уникнути зайвого візиту до лікаря, якщо в цьому немає нагальної потреби. Але доцільність візиту визначає сам лікар, тому дослухайтесь передусім до його рекомендацій.

Дистанційно отримати е-рецепт особливо зручно для людей, що приймають препарати постійно, або у випадку, коли стан здоров’я може ускладнити навіть перший візит до лікаря.
Отримати ліки за електронним рецептом можливо наступним чином:
  1.  Обовʼязково зверніться до лікаря. На прийомі ви зможете обрати, за яким рецептом вам зручніше придбати ліки в аптеці: електронним чи паперовим. Виписати е-рецепт може лікар будь-якої спеціальності державної, комунальної чи приватної клініки або ж лікар-ФОП.
  2.  Лікар сформує електронний рецепт, вказавши в ньому діючу речовину, дозування, тривалість курсу та інструкції з приймання ліків.
Разом із ним ви отримаєте СМС з номером рецепта та унікальним кодом підтвердження. Якщо у вас немає мобільного телефону (або за потреби) ви можете отримати у лікаря друковану інформаційну пам’ятку.
Отримати ліки за е-рецептом можна у будь-якій аптеці, яка працює в ЕСОЗ.
 
Погасити такий рецепт в аптеці можна протягом 90 днів чи 10 днів залежно від групи ліків, на яку його виписано. Для погашення достатньо повідомити фармацевту номер рецепта та код його погашення.
Але іноді лікар може відмовити виписати е-рецепт. Які бувають причини й що робити в такому випадку.
 
Не укладена декларація: наявність декларації з сімейним лікарем не є обовʼязковою умовою для отримання рецепта. Важливо лише, щоби пацієнт був зареєстрованим в електронній системі охорони здоров’я (ЕСОЗ). Якщо лікар відмовляє у виписці е-рецепта, необхідно звернутися до керівника медичного закладу. Якщо проблему не вирішено, телефонуйте на гарячу лінію НСЗУ (1677).
 
Лікар просить пацієнта, що отримує ліки постійно, з’явитися фізично на прийом : одна з переваг електронного рецепта полягає в тому, що можна уникнути непотрібних візитів до лікаря, якщо немає термінової потреби. Проте наголошуємо ще раз, що рішення про доцільність візиту приймає лікар, тож варто дотримуватися його порад.  
 
У закладі немає підключення до інтернету або нестабільне енергозабезпечення: у такому випадку в період воєнного стану лікар може виписати паперовий рецепт, якщо ви купуєте ліки власним коштом. Виняток становлять наркотичні ліки – їх відпускають винятково за е-рецептом.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED