Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Коли відбудеться фінансування закупівель інноваційних ліків? Спільна заява МОЗ та пацієнтських організацій України

Коли відбудеться фінансування закупівель інноваційних ліків? Спільна заява МОЗ та пацієнтських організацій УкраїниМіністерство охорони здоров’я України перерозподілить кошти на закупівлі ліків за договорами керованого доступу щойно будуть виконані необхідні умови їх укладення, а саме - проведення державної оцінки медичних технологій препаратів, ухвалення відповідного законопроєкту Верховною Радою України та завершення переговорної процедури з виробниками препаратів.

Про це заявив Міністр Віктор Ляшко на спільній зустрічі із пацієнтськими організаціями України.
 
«Наразі законопроєкт щодо можливості збереження конфіденційності ціни за лікарські засоби за договорами керованого доступу прийнятий лише в першому читанні. Такому передбачені на ДКД 1,2 млрд грн перерозподілили на нагальні потреби системи охорони здоров’я, зокрема на протидію COVID-19, аби ці гроші вже зараз працювали й рятували життя наших пацієнтів. Щойно ми матимемо механізм реалізації ДКД – ми його обов’язково використаємо», - заявив міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко.
 
 Він додав, що окрім роботи над законопроєктом міністерство опрацьовує й іншу «домашню роботу». Так станом на 16 червня 2021 року виробники вже подали 12 досьє на проведення державної оцінки медичних технологій 11 препаратів. Основні терапевтичні групи препаратів, щодо яких вже подано виробниками досьє на державну ОМТ - онкологія, захворювання легень, цукровий діабет та спінальна м’язова аміотрофія. 

«Тримаємо на пульсі та активно комунікуємо із виробниками ліків для інших орфанних захворювань стосовно оперативності підготовки та подачі досьє на ОМТ та ініціації ДКД», - додав міністр.
 
 «Міністр МОЗ нас запевнив, що кошти на інноваційні препарати будуть повернені. Ми уважно слідкуватимемо за виконанням обіцянки. На високоякісні ліки вже цього року очікують пацієнти з онкологією та орфанними захворюваннями. Раніше в нашій країні вони або збирали мільйони гривень і доларів на лікування самотужки, а з онкологією просто помирають», — розповіла Інна Іваненко, виконавча директорка БФ Пацієнти України.
 
«Діти з важкими орфанними захворюваннями, зокрема СМА, потребують негайного дороговартісного лікування. Ми розуміємо, що проходження необхідних процедур для заключення договорів керованого доступу займає тривалий час. Тому є необхідність пошуку альтернативних способів забезпечення ліками пацієнтів зі СМА. Наприклад, проведення перемовин з фармвиробниками про програми благодійного або дореєстраційного доступу до препаратів», — поділився координатор руху «Діти ми встигнемо» Віталій Свічинський.
 
Міністерство охорони здоров’я та пацієнтські організації домовились спільними зусиллями наближати той момент, коли в Україні стане можливим закупівля  ліків для рідкісних хвороб маленьким та дорослим пацієнтам.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED