Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Первинна медична допомога: лікування пацієнтів з туберкульозом

Первинна медична допомога: лікування пацієнтів з туберкульозомПрикладом наближення медичної допомоги до пацієнта, є новий пакет - «Супровід та лікування дорослих та дітей, хворих на туберкульоз, на первинному рівні медичної допомоги». Він поліпшує доступність та якість медичних послуг для пацієнтів з туберкульозом. 

Надавачі первинної медичної допомоги за бажанням укладають договір на такий пакет медичних послуг і отримують за це додаткову оплату. Тариф на супровід і лікування дорослих та дітей, хворих на туберкульоз, на первинному рівні медичної допомоги становить 775 гривень за 1 пацієнта в місяць. До тарифу встановлюються коригувальні коефіцієнти, які стимулюють ефективне лікування.  Коефіцієнт 2 — за місяць, в якому пацієнт досяг результату “вилікуваний” і “лікування завершено” за даними електронної системи охорони здоров’я та 0,75 — за кожен місяць, в якому пацієнт продовжує лікування.
 
Національна служба здоров’я України уклала договори на надання цієї групи послуг з 434 закладами первинки. На загальну суму понад 85 мільйонів 811 тисяч гривень.
 
Таке надання протитуберкульозної допомоги наближає послугу до пацієнтів і забезпечує безперервність лікування. Тобто як тільки пацієнт перестає виділяти мікобактерію туберкульозу, що має лабораторне підтвердження, він може лікуватися амбулаторно та жити соціально повноцінним життям. Перебуваючи не в лікарні, а в комфортних умовах удома. А сімейний лікар контролює вживання пацієнтом ліків та результативність лікування.
 
Пацієнт може отримати таку допомогу безоплатно при наявності електронного направлення з відповідним діагнозом, видане лікарем-фтизіатром. Пацієнт звертається у найближчий заклад первинної допомоги, який має контракт з НСЗУ за пакетом «Супровід та лікування дорослих та дітей, хворих на туберкульоз, на первинному рівні медичної допомоги».
 
До нового пакету входить контрольоване лікування, моніторинг, нагляд, психосоціальна підтримка пацієнтів. А також динамічне спостереження за станом пацієнта; організація забору біологічного матеріалу для подальшого дослідження в регіональному фтизіопульмонологічному центрі; визначення спільно з пацієнтом моделі лікування на підставі рекомендації лікаря-фтизіатра та лікарів інших спеціальностей у разі супутніх патологій; організація та забезпечення пацієнтів протитуберкульозними препаратами. Відмітимо, що ці ліки сімейні лікарі отримуватимуть від фтизіопульмонологічних центрів.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED