Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

20 жовтня – Всеукраїнський день боротьби із захворюванням на рак молочної залози

20 жовтня – Всеукраїнський день боротьби із захворюванням на рак молочної залози20 жовтня – Всеукраїнський день боротьби з раком молочної залози. Рак грудей є найпоширенішим онкологічним захворюванням у жінок у всьому світі. В Україні цю недугу щороку діагностують у п’ятнадцяти тисяч жінок, а кожен сотий випадок – у чоловіків. 

Хто у групі ризику та  чому українки недооцінюють профілактику цієї недуги? 

Спираючись на наукові дослідження фахівців, більше ризикують захворіти на рак молочної залози жінки, які мали пізні перші пологи (після 30 років), ранній початок менструального циклу (до 12 років), пізню менопаузу, кісти, пухлини яєчників або матки, раннє ожиріння II-III ступеня та артеріальну гіпертензію, рак матки, яєчників, товстої кишки у найближчих родичів, попередню патологію молочних залоз (мастити, травми), патологію щитоподібної залози.
 
При наявності трьох або більше вищезазначених факторів, доцільно здійснити ретельне комплексне обстеження за допомогою додаткових методів для ранньої діагностики: УЗД молочних залоз, мамографії (після 35 років) або МРТ.
 
Не менш важливим є самообстеження, яке потрібно робити один раз на місяць. Жінкам фертильного віку потрібно проводити це на 6-14 день менструального циклу.
 
При проведенні самостійного обстеження молочних залоз варто звернути увагу:
  • чи відсутнє почервоніння, втягування, зморшкуватість;
  • зміна форми та асиметрія; 
  • втягування сосків;
  • виділення з соска (якщо вони є, то на їх характер);
  • видимі нерівності, наприклад, западання на поверхні залози.
Привернути увагу повинні будь-які зміни, від больових відчуттів до появи ділянки ущільнення або навпаки помітного розм'якшення в молочній залозі.
При виявленні змін необхідно негайно звернутися до лікаря.
 
Крім традиційних методів лікування раку молочної залози ніяких інших методів на теперішній час не існує. Відповідно самолікування може не тільки зашкодити, але і забрати дорогоцінний час.
 
Кожній жінці варто пам’ятати, що за умови ранньої діагностики рак виліковується. Статистичні дані свідчать, що 95% жінок, у яких патологію було виявлено на I стадії, успішно подолали захворювання. Це підтверджує важливість своєчасної діагностики.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED