Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Верховна Рада ухвалила законопроект про безпеку та якість донорської крові

Верховна Рада ухвалила законопроект про безпеку та якість донорської крові Верховна Рада України прийняла закон про якість та безпеку компонентів донорської крові. Це допоможе створити сучасну систему крові, яка відповідатиме вимогам ЄС.

За законопроект №3648 «Про безпеку та якість донорської крові та компонентів крові» проголосували 251 депутат під час засідання Верховної Ради 30 вересня.

Нагадаємо, що влітку народні депутати вже намагались ухвалити цей проект загалом, проте проголосували лише за основу тексту.

Законопроект про якість донорської крові передбачає:
  1. Скасовується норма здавати донорську кров за пропискою.
  2. Буде створено реєстр донорів крові.
  3. Встановлення чітких вимог та стандартів щодо безпеки та якості донорської крові й компонентів крові, простежуваності, гемонагляду.
Донорство крові буде розвиватися на основі добровільних та безоплатних підстав (пропонують відійти від старої системи заохочення – грошової винагороди, а приведення системи пільг у відповідність до вимог європейського регулювання).

За словами керівниці проекту Кров.UA асоціації молодих донорів України Ірини Славінської, якість крові залежить не лише від лабораторного оснащення, чи фахівців, але в основному від самих донорів.

Як стверджує Славінська, зараз 70% донорів – це родичі хворих, які під моральним тиском мусять здавати кров. Також є проблема із так званим «холодовим ланцюгом» – те, як доставляються компоненти крові. «Якщо ми подивимося на станції переливання крові, ми побачимо, що в них немає ліцензії на здійснення своєї діяльності. А це означає, що держава абсолютно не контролює якість компонентів крові», – заявляє Славінська.

Через таку ситуацію, запевняє вона, посилаючись на результати досліджень, в Україні заражаються 2500 пацієнтів ВІЛом та гепатитами.

Нагадаємо, що через пандемію, показники донорської крові по Україні знизились у 2-4 рази. У зв'язку з цим, в зоні ризику опинились всі громадяни, які потребують термінового хірургічного втручання.
 
Автор: Наталія Холявицька
 

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED