Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Щороку близько 140 тисяч українців дізнаються про діагноз «рак» – НСЗУ

Щороку близько 140 тисяч українців дізнаються про діагноз «рак» – НСЗУЗа даними Національної служби здоров’я України, щороку близько 140 тисяч українських пацієнтів дізнаються, що мають те чи інше онкологічне захворювання. На жаль, часто ці хвороби виявляють на пізніх стадіях, коли шанси на одужання пацієнта вже незначні. Тож у Програмі медичних гарантій (ПМГ) профілактику раку віднесено до числа пріоритетних послуг.

Відповідно до ПМГ-2020, українські пацієнти можуть безкоштовно пройти такі дослідження для раннього виявлення раку, як мамографія, колоноскопія, бронхоскопія, цистоскопія, гістероскопія. Усього з 1 квітня 2020 року ці обстеження вже пройшли понад 124 тисяч пацієнтів. За їх проведення медичним закладам заплатила держава в межах тарифів ПМГ-2020.

Щоб отримати направлення на обстеження, пацієнту слід спочатку звернутися до свого сімейного лікаря, педіатра чи терапевта. Якщо лікар підозрює онкологію, він видає пацієнту направлення на додаткове обстеження. 

Всесвітня організація охорони здоров’я рекомендує усім жінкам старше 40 років раз на рік проходити мамографію, пацієнтам старше 50 років – цистоскопію. Інші дослідження проводяться за рекомендацією лікаря і з періодичністю, яку він вважає за необхідну.

У ПМГ-2021 пакет медичних послуг з ранньої діагностики онкологічних хвороб залишиться у переліку пріоритетних, повідомляють в НСЗУ.

Автор: Ольга Купріянова

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED