Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Парламент дозволив електронну торгівлю ліками в Україні

Парламент дозволив електронну торгівлю ліками в УкраїніВерховна Рада України 17 вересня 2020 року підтримала у другому читанні та в цілому законопроєкт про легалізацію електронної торгівлі лікарськими засобами в Україні. За це свій голос віддали 258 народних депутатів. Тепер даний законопроєкт повинен підписати Президент України. Якщо це станеться, через три місяці після підписання закон набуде чинності.

Відповідно до згаданого законопроєкту, суб’єкт господарювання, який має ліцензію на здійснення роздрібної торгівлі ліками, може торгувати ними дистанційно за допомогою інформаційно-телекомунікаційних систем. Крім того, він може здійснювати доставку ліків споживачеві за умови виконання ряду вимог, прописаних в законопроєкті.

Під заборону електронної роздрібної торгівлі ліками потрапив продаж ліків, які мусять продаватися лише за рецептом лікаря, наркотичних, психотропних речовин, отрут, імунобіологічних ліків, сильнодіючих препаратів (за переліком МОЗ). Також заборонено встановлювати обов’язкову мінімальну кількість ліків, які повинен замовити споживач.

Якщо законопроєкт буде підписаний Президентом та набуде чинності, впродовж 3-х місяців Уряд повинен розробити та привести у відповідність з ним усі нормативно-правові акти, які стосуються продажу ліків. На МОЗ покладеться завдання прийняти усі необхідні документи, щоб забезпечити реалізацію закону. Держлікслужба повинна буде прийняти  та розмістити у вільному доступі на своєму офіційному сайті перелік суб’єктів ведення господарювання, які мають право на електронну роздрібну торгівлю лікарськими засобами в Україні.

Отже, відтепер слід очікувати на інформацію, чи підпише даний законопроєкт Президент України.

Автор: Ольга Купріянова

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED