Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Алкогольний синдром плоду діагностується у 40% дітей, матері яких під час вагітності вживали спиртні напої

Алкогольний синдром плоду діагностується у 40% дітей, матері яких під час вагітності вживали спиртні напої9 вересня відзначається Міжнародний день алкогольного синдрому плоду. Дев’ятий день дев’ятого у році місяця обраний для цього дня, щоб нагадати, що впродовж 9-ти місяців вагітності жінка мусить забути про алкоголь. Інакше вона ризикує народити дитину з алкогольним синдромом плоду, або фетальним алкогольним синдромом (ФАС).

ФАС виникає у плоду ще в материнській утробі під впливом алкоголю. За статистикою, близько 40% дітей, матері яких під час вагітності вживали спиртні напої, народжуються з даним синдромом. Шкідливі речовини, які містяться в алкоголі, проникають до амніотичної рідини, в якій знаходиться ще ненароджена дитина, долаючи плацентарний бар’єр. Отрута, яка потрапляє до амніотичної рідини, вкрай негативно впливає на організм, що лише формується.

Симптоми ФАС – це:

  • аномалії роботи мозку, зміни в роботі центральної нервової системи;
  • психічні порушення;
  • недостатній для вікових норм зріст та вага дитини;
  • хронічна слабкість;
  • патології будови тіла, обличчя: недорозвинені щелепи, занадто вузькі очні щілини тощо.

Наслідки ФАС людина відчуває на собі впродовж усього життя. Тож слід потурбуватися про фізичне та психічне здоров’я своєї дитини та утриматися від вживання алкоголю впродовж усієї вагітності.

Автор: Ольга Купріянова


Медична платформа

Медичні меблі в ITMED