Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Трансплантаційна незалежність України – Степанов опублікував стратегію

Трансплантаційна незалежність України – Степанов опублікував стратегію9 серпня на щоденному брифінгу Міністр охорони здоров’я Максим Степанов презентував масштабну стратегію МОЗ щодо здобуття трансплантаційної незалежності Україною до 2023 року.

Було озвучено основні пріоритети МОЗ у цій сфері.

«Пріоритетами МОЗ є збільшення кількості трансплантацій, а саме: розширення видів органної трансплантації, збільшення кількості трансплантацій кісткового мозку, розбудова Центру трансплант-координації, забезпечення логістики перевезення трансплантатів, зокрема із залученням цивільної авіації, авіаційного транспорту ДСНС, автотранспорту Національної поліції; а також професійний розвиток вітчизняних фахівців», — заявив Максим Степанов.

Степанов детально окреслив проблеми, які існують в цій сфері та є перепонами на шляху до розвитку сфери органної трансплантації та трансплантації кісткового мозку: відсутність протоколів лікування та чітких показів для проведення трансплантації, дефіцит кадрів з практичним досвідом проведення трансплантацій тощо. Тому відповідно, МОЗ розробило чіткий механізм розв’язання цих проблем та очікує на суттєві результати.

«Вже у 2021 році ми очікуємо на збільшення кількості трансплантацій нирок у 3 рази, печінки – у 4 рази, серця – у 8 разів», — додав Міністр.

Реалізація програми вже почалася: на сьогодні вже 24 медичні заклади беруть участь у пілотному проекті щодо розвитку системи трансплантації в Україні. Нагадаємо, що кілька днів тому у Львівській міській клінічній лікарні швидкої медичної допомоги вперше в Україні здійснили трансплантацію підшлункової залози. Стратегія має чіткі терміни щодо впровадження нововведень у кожному з підрозділів подібної медичної допомоги.

МОЗ планує суттєво збільшити фінансування пілотного проекту з трансплантації вже з 2021 року — на 483 млн грн.

Автор: Наталія Холявицька

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED