Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

У 2020 році лише 30% дітей першого року життя отримали всі щеплення від поліомієліту

У 2020 році лише 30% дітей першого року життя отримали всі щеплення від поліомієлітуУ 2020 році в Україні відзначається різке зниження охоплення плановою вакцинацією населення, головна причина цього - карантин, введений через пандемію коронавірусної інфекції COVID-19. Про ризики, пов'язані з цим, попереджали і в Міністерстві охорони здоров'я, і ​​у ВООЗ, і багато лікарів-інфекціоністів. Зокрема, за інформацією Центру громадського здоров'я, в нашій країні через низький рівень охоплення вакцинацією на сьогодні з'явився високий ризик спалаху поліомієліту.

Європейська регіональна комісія з сертифікації ліквідації поліомієліту провела оцінку можливих ризиків поширення цього захворювання в різних країнах світу, і Україну віднесла до категорії країн з високим ризиком. Воно й не дивно, адже з початку 2020 року лише близько 30% дітей першого року життя в нашій країні отримали всі 3 необхідних їм за віком щеплення від поліомієліту. Виходячи з цих даних, до кінця поточного року дуже малоймовірно, що відсоток охоплення вакцинацією становитиме 95%, як того вимагає формування колективного імунітету. За даними ВООЗ, якщо в регіоні від поліомієліту вакциновано більше 95% населення, поширення цього захворювання в даній місцевості припиняється.

Поліомієліт - це дуже небезпечна інфекційна хвороба, яка може призвести до інвалідизації і навіть смерті пацієнта. Найбільше до інфікування схильні діти до п'яти років. Поліомієліт часто призводить до важких уражень центральної нервової системи, поширене ускладнення після нього - параліч. Ефективного лікування поліомієліту на сьогодні немає, воно суто симптоматичне: організм сам повинен побороти вірус. Єдиний спосіб захиститися від нього - вакцинація.

Автор: Ольга Купріянова

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED