Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

В Італії провели унікальну операцію з пересадки легенів пацієнтові

В Італії провели унікальну операцію з пересадки легенів пацієнтові Італійські лікарі з міланської лікарні «Полікліно» провели унікальну операцію з пересадки пацієнтові відразу обох легенів. Це було необхідно для порятунку 18-річного пацієнта, легені якого були вражені коронавірусною інфекцією COVID-19.

Операцію провели 18 травня поточного року. Відзначається, що вона була дуже важкою для лікарів, але іншого варіанту порятунку пацієнта не було. Також повідомляється, що раніше хворий не мав серйозних проблем зі здоров'ям, хронічних захворювань органів дихальної системи, але COVID-19 все одно дуже згубно вплинула на функціонування його легень.

Коронавірус у пацієнта діагностували 2 березня 2020 року, 6 березня він був госпіталізований. Уже в лікарні пацієнта підключили до апарату ШВЛ, оскільки він не міг дихати самостійно. З середини квітня лікарям стало ясно, що легені хворого вже ніколи не зможуть повноцінно працювати, оскільки вірус завдав їм незворотних ушкоджень. Тому було прийнято рішення шукати донора легень для хворого, щоб повести трансплантацію органу. Пошук донора вівся з 30 квітня 2020 року. Незабаром легені знайшлися, донором став мертвий пацієнт, що не був заражений COVID-19.

Операція з пересадки легенів була складною ще й через те, що хірурги повинні були весь час перебувати в операційній в захисних костюмах і засобах індивідуально захисту, щоб не заразитися COVID-19 від пацієнта. В цілому операція, яка тривала 9 годин, пройшла успішно, хворий проходить період реабілітації, який буде досить тривалим. Адже пацієнт не тільки переніс дуже складну операцію, але й майже 60 днів пролежав під апаратами життєзабезпечення.

Автор: Ольга Купріянова
 

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED