Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Жінка грала на скрипці, поки лікарі видаляли їй пухлину головного мозку

Жінка грала на скрипці, поки лікарі видаляли їй пухлину головного мозкуБританські лікарі провели унікальну операцію на головному мозку. Вони оперували пацієнтку, яка є професійним музикантом. Жінка грала на скрипці, перебуваючи на операційному столі, в той час, як хірурги видаляли їй пухлину головного мозку.

На такий крок лікарі зважилися через те, що під час операції на мозку легко зачепити його зони, які відповідають за різні здібності і схильності людини. Щоб випадково не зачепити зону, яка відповідає за здатність пацієнтки віртуозно грати на скрипці, було прийнято рішення активізувати ці ділянки мозку за допомогою гри на інструменті. Обладнання показувало активність певних ділянок мозку, і лікарі їх обережно обходили під час операційного втручання.

Унікальна операція була проведена в листопаді 2019 року. Пацієнтка мала злоякісну пухлину мозку, яку потрібно було в обов'язковому порядку видалити. Операцію проводили лікарі Королівського коледжу Лондона. Операція була досить складною, адже хірургам потрібно було підлаштовуватися під руху смичка і довжину скрипки, тому всю роботу слід було продумати до найменших деталей. Операцію розпочали під загальним наркозом, під час дії якого розкрили черепну коробку. Потім пацієнтку розбудили, вона почала грати на скрипці, а хірурги приступили до видалення пухлини в мозку.

Операція пройшла успішно, через 2 тижні після неї пацієнтка вже грала на скрипці на концертах. Вона щаслива, що лікарі дозволили їй убезпечити зони свого мозку, які відповідають за гру на інструменті, під час операції. Адже, за словами жінки, гра на скрипці - це все її життя. Це і заробіток, і найбільше хобі. Без здатності грати вона б втратила себе як особистість.

Автор: Ольга Купріянова

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED