Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Ожиріння та інфекції - головні фактори ризику при розвитку раку

Ожиріння та інфекції - головні фактори ризику при розвитку ракуЗайва вага - це головний фактор ризику при розвитку раку у жителів розвинених країн світу. У мешканцівбідніших країн появу онкологічних захворювань пов'язують з інфекціями, такими як гепатит В, вірус папіломи людини та іншими. До таких висновків дійшли експерти ВООЗ.

За даними тієї ж Всесвітньої організації охорони здоров'я, від 30 до 50% випадків раку в розвинених країнах можна було б уникнути за умови переходу їх жителів на здорове харчування і фізично активний спосіб життя. Наприклад, близько половини випадків раку у жінок в періоді клімаксу експерти пов'язують з ожирінням.

Ожиріння пов'язують з розвитком раку ендометрія, стравоходу, раку грудей, простати, нирок. Також зайва вага є несприятливим фактором при появі меланоми (раку шкіри), раку щитоподібної залози, лейкемії, лімфоми, раку печінки, жовчного міхура, підшлункової залози і багатьох інших органів. До таких висновків дійшли експерти Міжнародної агенції з дослідження раку, а також Всесвітнього фонду дослідження раку.

У той же час, ожиріння не є проблемою для більшості бідних країн. Але там рак провокують інфекції, з якими важко боротися в умовах військових дій, громадянських воєн, антисанітарії та відсутності нормального медичного обслуговування населення.

Рекомендації ВООЗ щодо профілактики раку наступні: потрібно стежити за своєю вагою і харчуванням, вести фізично активний спосіб життя, робити всі рекомендовані щеплення від інфекційних хвороб, регулярно проходити скринінги на виявлення онкологічних хвороб, адже рання діагностика раку - це основа ефективної боротьби з ним.

Автор: Ольга Купріянова

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED