Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Китайський коронавірус передається фекально-оральним шляхом

Китайський коронавірус передається фекально-оральним шляхомВчені виявили новий спосіб передачі коронавірусу 2019-nCov. Виявилося, що крім повітряно-крапельного та побутового контактного способу передачі, ним можна заразитися і фекально-оральним шляхом. З'ясувалося, що вірус живе в калі хворого і може викликати діарею, а також в блювотних масах пацієнта.

Поки точно невідомо, як довго коронавірус 2019-nCov може жити поза організмом людини. Також до кінця не вивчено питання, до яких температур чутливий даний вид коронавірусу.

На сьогодні точно відомо, що коронавірус 2019-nCov передається оточуючим людям від хворого в процесі чхання, кашляння, шмаркання носа. Також заразити інших людей можна, якщо прикритися долонями під час чхання або кашляння, а потім взятися ними за поручень в транспорті, ручку двері і за будь-які інші предмети. Відомо, що коронавірус 2019-nCov здатний передаватися через кон'юнктиву очей, а значить захиститися від зараження при контакті з хворим можна тільки одягнувши спеціальні окуляри. Тепер стало відомо, що коронавірус 2019-nCov передається ще й фекально-оральним шляхом.

Отже, щоб не заразитися, лікарі рекомендують дотримуватися таких правил:
  • Часто і ретельно мити руки з милом.
  • Обробляти руки антисептиком, якщо помити їх немає можливості.
  • Уникати місць великого скупчення народу, громадського транспорту (якщо є така можливість).
  • Частіше провітрювати приміщення, робити там вологе прибирання.
Якщо у вас є симптоми ГРВІ, відразу ж звертайтеся до лікаря, не займайтеся самолікуванням. Також людей з симптомами ГРВІ лікарі просять носити медичні маски, щоб не поширювати інфекцію, під час чхання або кашляння прикривати рот, але не долонями, а ліктем. А найкраще знаходитися вдома під час хвороби, не піддаючи ризику зараження оточуючих.

Автор: Ольга Купріянова

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED