Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Як МОЗ України розвиває систему універсального покриття в охороні здоров'я

Як МОЗ України розвиває систему універсального покриття в охороні здоров'я12 грудня ООН проголосила Днем універсального покриття в охороні здоров'я (Universal Health Coverage Day).  Мета цього дня - привернути увагу до необхідності розвитку надійних та стійких національних систем охорони здоров'я та розширення загального доступу до медичних послуг.  Адже кожна людина повинна мати доступ до якісної медичної допомоги.
 
У травні 2019 МОЗ України підписало Глобальний договір про прогрес для універсального покриття в охороні здоров'я.  Це сприяє досягненню цілей сталого розвитку та побудови більш безпечного та здорового світу до 2030 року.  Універсальне покриття послугами охорони здоров'я (УПОЗ) охоплює багато аспектів охорони здоров'я.

23 вересня на засіданні Генеральної Асамблеї ООН з питань універсального покриття в охороні здоров'я була прийнята Політична декларація.  Уряди країн заявили, що первинна медична допомога є базою для розвитку системи охорони здоров'я, а УПОЗ має гарантуватися та забезпечуватися державою.  Тому тема кампанії в цьому році "Дотримай обіцянки".

Існують три основні виміри Універсального покриття в охороні здоров'я (УПОЗ):

  1. Збільшення охоплення, спрямоване на забезпечення доступу до медичних послуг всіх людей.  Особливо це важливо для вразливих верств населення.
  2. Розширення медичних послуг, доступних для всіх на постійній основі. Вони повинні бути доступні на всіх рівнях медичної допомоги (профілактика, діагностика, лікування, реабілітаційна і паліативна допомога)
  3. Фінансовий захист.  Медична допомога не повинна бути фінансовим тягарем.
Завдяки трансформації системи охорони здоров'я, яка триває з 2018 року, Україна досягла значного прогресу у всіх трьох аспектах УПОЗ (програма «Доступні ліки», програма медичних гарантій, повне забезпечення вакцинами).

Автор: Наталія Холявицька.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED