Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Проблема антибіотикорезистентності: МОЗ надало нові рекомендації медичним працівникам

Проблема антибіотикорезистентності: МОЗ надало нові рекомендації медичним працівникамВ усьому світі щороку від неправильного приймання антибіотиків помирає близько 700 тис. осіб. Проблема антибіотикорезистентності набирає критичних обертів.

Американським центром контролю та профілактики захворювань (CDC), було оприлюднено нові дані про антибіотикорезистентність.

Отримані розробки вказують на такі факти:

  • Відсоток інфекцій, які стійкі до антибіотиків, з 2013 року збільшився на 30%, це близько до 3 млн випадків.
  • Кількість випадків захворювань, що передаються статевим шляхом, також зросла. Кожного року виникають близько 1 млн нових інфекцій гонореї, більш ніж половина з них резистентна до антибіотиків.
  • З 2013 року, зменшився відсоток антибіотикорезистентних інфекцій, що починаються  у лікарнях.
Адаптація венеричних захворювань до антибіотиків - це масштабна проблема. Адже як правило, хвороба проникає безсимптомно. Носії не проходять обстеження та не лікуються, продовжуючи далі розповсюджувати інфекцію. При відсутності лікування наслідки можуть бути досить серйозними (безпліддя, серцеві та нервові ураження).

Наразі основні виробники пригальмували процес детального дослідження антибіотиків. Основною причиною є матеріальні збитки. А все тому, що нові лікарські препарати потрібно вводити малими дозами з метою уповільнення резистентності. Тобто, компанії вже не зможуть розраховувати на мільйонні продажі антибіотиків.

МОЗ України з метою боротьби з антибіотикорезистентністю планує створити електронну систему. Ця система дозволить відстежувати дані про кількість призначень зареєстрованих в Україні протимікробних препаратів.
Також планують включити в програму «Єдине здоров’я» (яка контролює обіг антибіотиків в медицині), стеження за призначенням антибіотиків у ветеринарії.

МОЗ України нагадує про основні правила боротьби з антибіотикорезистентністю серед медичного персоналу: дотримання асептики та антисептики, призначення антибіотиків у разі необхідності, слідкування за вакцинацією пацієнтів та звертання уваги пацієнта щодо дозування антибіотиків та тривалості лікування.

Автор: Наталія Холявицька.
 
 

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED