Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Міністр охорони здоров’я Скалецька розповіла про ключові пріоритети в охороні здоров’я в наступному році

Міністр охорони здоров’я Скалецька, розповіла про ключові пріоритети в охороні здоров’я в наступному році22 листопада Міністр охорони здоров’я України Зоряна Скалецька брала участь у прес-конференції у м. Житомир та поділилася основними цілями в системі охорони здоров’я у 2020 році.

До основних пріоритетів увійшли:

  1. Розвиток програми Доступні ліки.
  2. Запускання системи трансплантації.
  3. Покращення якості у наданні медичних послуг.
  4. Впровадження лікарського самоврядування.
  5. Введення інвестицій на розвиток медицини.
  6. Збільшення доступу до безкоштовних ліків.
  7. Затвердження страхової медицини.
З 1 квітня 2020 року буде розпочата програма медичних гарантій, в якій буде вказано перелік безкоштовних послуг для пацієнта (паліативна, екстрена, стаціонарна допомога, реабілітація).

На 2020 рік у державному бюджеті на програму медичних гарантій планують вкласти 72 мільярди гривень.  Вже декілька місяців спеціалізовані медичні заклади та заклади надання екстреної допомоги поступово переходять до нової системи фінансування, аби отримати державні кошти від НСЗУ. Також, вони повинні виконати ряд завдань- це комп’ютеризація медичних закладів, створення електронної бази пацієнтів та трансформація в некомерційні комунальні установи.

Щодо програми «Доступні ліки», то з 2020 року її планують значно розширити, або зробити доступ до медикаментів з незначною доплатою. Наразі в програму входять препарати для лікування діабету ІІ типу, серцево-судинних захворювань та бронхіальної астми.

Основним завданням, як зазначила Скалецька, є розвиток трасплантології, а саме:

  1. «Перехресне» донорство.
  2. Запровадження договору на донорство після смерті.
  3. Запровадження відповідної нормативно-правової бази.
  4. Створення окремих спеціалістів в області трансплантології.
На останок було зазначено, що у 2020 році було ухвалено бюджет у розмірі 113,3 млрд. грн., що на 13% більше ніж у 2019 році. Основна мета МОЗ України- це створити умови для ефективного використання бюджету, а не просто вкладати великі кошти на розвиток. 

Автор: Наталія Холявицька.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED