Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Тростянецька територіальна громада: акцент на охорону здоров’я

Громада зі Львівщини за здоровий спосіб життяНині, коли в Україні йде активний процес утворення новітніх об’єднаних територіальних громад (ОТГ), ті громади,  які вже реалізували реформу децентралізації, нині визначаються як найбільш ефективно порядкувати власними бюджетними коштами. Скажімо, в Тростянецькій ОТГ (Миколаївський р-н на Львівщині), утвореній ще у 2015 році,  нині насамперед опікуються розвитком місцевої медицини.

Громаду було сформовано із восьми населених пунктів: сіл Тростянець, Бродки, Демня, Красів, Стільсько, Тернопілля, Заклад і селища Липівка. А особливістю  цієї громади є чимала площа території та невелика густота населення,  чисельність котрого складає тут – вісім тисяч сто осіб. Найбільше мешканців у селі Демня (трохи більше півтори тисячі), решта сіл значно менші. Але площа території – більше ста квадратних кілометрів. Проте, ця особливість не є перешкодою для комфортного проживання та  успішного розвитку громади. До речі,  на момент утворення тамтешньої об’єднаної громади адміністративним центром обрали село, у якому раніше навіть не було сільської ради. Справа у тому, що саме Тростянець знаходиться у центрі ОТГ, відразу на трасі міжнародного значення Київ-Чоп і сюди зручно  доправлятися громадським транспортом з усіх населених пунктів, що увійшли до її складу.
 
«Вміння домовлятися, творить дива, - стверджує керівник відділу охорони здоров’я Тростянецької ОТГ Павло Гузар.  - Звісно, що в кожному населеному пункті мешканці хочуть отримувати весь спектр медичних послуг. Тому ми поступово реалізували більшість потреб наших селян у цій сфері. Ланка первинної медицини у нас створена ефективно. Маємо чотири амбулаторії і вісім ФАПів, які перетворюємо на так звані пункти здоров’я. У розпорядженні наших медиків - апарати УЗД, кардіографи, лабораторія і все інше, що потрібно для первинної медицини. Зараз працюємо над перепідготовкою лікарів на сімейну практику, отриманням ліцензій на препарати та підписанням декларацій із пацієнтами».

Зазначимо, що історично, громада – справжня скарбниця цікавинок. Приміром, засноване у VII столітті й, мабуть, найдревніше в Україні село Стільсько було колись столицею Білої Хорватії, про яку писав  ще імператор Візантії Костянтин Багрянородний. Воно було за розмірами у 250 гектарів, тобто в 25 разів більше за  тодішній Київ. Тут збереглися печери, лабіринти та жертовні ями. Відтак громада має величезні можливості для розвитку зеленого та рекреаційного туризму, адже тутешні озера та річки, скелі і долини, печери і лабіринти мали священне та цілюще значення для наших давніх пращурів. Ще однією родзинкою громади є найбільший на Львівщині замок у селі Заклад, який побудував граф Скарбек як доброчинний  притулок для сиріт та убогих. Зараз у цьому замку розташовується психіатрична лікарня, на території якої облаштували футбольне поле і за хорошої погоди тут часто відпочивають місцеві мешканці. Головний лікар Сергій Гейшев стверджує, що присутність місцевих мешканців на подвір’ї лікарні, позитивно позначається на лікуванні хворих, яким потрібні не лише ліки, а й гарні емоції.
 
Очевидно, що про здоровий спосіб життя у громаді дбають, оскільки попри мальовничу природу і наявні місця для відпочинку, поблизу місцевого народного дому встановили сучасний спортивний майданчик із тренажерами. Староста села Ігор Олюхно, каже, що сам не сподівався побачити на майданчику скільки охочих позайматися спортом, особливо молодих дівчат.

Ігор Галущак
Тростянець-Львів

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED