Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Програму “Доступні ліки” буде розширено у 2018 році – МОЗ

Програму “Доступні ліки” буде розширено у 2018 році – МОЗУрядову програму “Доступні ліки”, яка почала свою дію у квітні 2017 року, уже з наступного року планують суттєво розширити. Про це повідомляється на офіційному сайті МОЗ.

Передбачається, що за допомогою даної програми хворі зможуть отримувати ліки безкоштовно або з невеликою доплатою за препарати для лікування таких недуг:
  1. Виразка та хронічні гастроентерологічні патології.
  2. Депресивні стани.
  3. Анемія вагітних жінок у першому триместрі.
Нагадаємо, уже зараз активно діє програма “Доступні ліки” з отримання препаратів від серцево-судинних хвороб, бронхіальної астми та діабету другого типу.

Чому ж було вирішено доповнити список саме вказаними вище нозологіями? Центр медичної статистики МОЗ надає наступні дані: більше 15% українців страждає від гастроентерологічних захворювань. Міжнародний медичний корпус провів дослідження, відповідно до якого 4 з 10 причин інвалідності – це психічні розлади, прогнозується, що до 2030 року депресія стане однією з 3-х найбільш поширених хвороб. Тому попередження депресивних станів є актуальним, зокрема і для України. Анемія у вагітних – це гостра та дуже поширена проблема, вона часто є причиною передчасних пологів, відшарування плаценти, порушень у розвитку плоду. Крім того, анемія суттєво підриває здоров’я жінки. Центр медичної статистики МОЗ повідомляє: 25% вагітних жінок в Україні страждають на залізодефіцитну анемію. Тому було вирішено зробити максимально доступними препарати і для її лікування.

Програма “Доступні ліки” вже майже 8 місяців діє в усіх регіонах України, в ній бере участь більше як 6600 аптек. Щоб отримати ліки, треба звернутися за спеціальним рецептом до свого лікаря. З ним треба прийти до аптеки, що на дверях має наліпку, яка свідчить про її участь у програмі. Там можна отримати ліки від серцево-судинних хвороб, бронхіальної астми та діабету другого типу безкоштовно або з певною доплатою. 

В МОЗ стверджують, що кожного місяця для програми використовується на 150 тисяч рецептурних бланків більше, що свідчить про попит на неї. У 2018 році на реалізацію “Доступних ліків” буде виділено з бюджету 1 мільярд гривень, це на 300 мільйонів більше, ніж цього року. За рахунок цього планується суттєво розшири програму, тепер в ній буде не 3, а 6 нозологій.

Автор: Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо 
При використанні матеріалів статті активне гіперпосилання на zdorov-info.com.ua обов'язкове

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED