Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Проект бюджету на 2018 рік передбачає збільшення витрат на медицину на 11 мільярдів гривень

Проект бюджету на 2018 рік передбачає збільшення витрат на медицину на 11 мільярдів гривеньКабінет міністрів України вже надав до розгляду проект державного бюджету на 2018 рік, у якому передбачено зростання витрат на медицину на 11 млрд. грн. Таким чином, вже з наступного року на охорону здоров’я планується виділити 112,5 млрд. грн. бюджетних коштів. Про це повідомив Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман під час засідання Уряду 15 вересня.

У 2016 році українську медицину було профінансовано на 70,5 млрд. грн., у поточному році – на 101,3 млрд. грн., в 2018 році передбачається збільшення цієї цифри до 112,5 млрд. грн. Сума збільшується з урахуванням фінансових потреб на здійснення медичної реформи, старт якої заплановано на початок 2018 року. В Уряді запевняють, що даних коштів буде цілком достатньо для втілення у життя всього запланованого. 13,2 млрд. грн. планується виділити на первинну ланку медичної допомоги, 51,2 млрд. грн. – на вторинну, третинну ланку та екстрену медичну допомогу. Близько 1 млрд. грн. потягне фінансування безоплатних ліків для українських пацієнтів, 150 млн. грн. – закупівля обладнання кардіоцентрів, 6 млрд. грн. – придбання ліків по національним програмам та Національному переліку основних лікарських засобів. 1 млрд. грн. планується виділити на розвиток медицини у сільській місцевості. Крім того, передбачено виділення бюджетних коштів для лікування наших співгромадян за кордоном, щоправда, поки не називається точна сума.

Це лише проект бюджету, до нього депутати будуть вносити правки, відповідно до яких він буде змінюватися. Зазвичай бюджет приймається у грудні, і тільки відповідно до остаточно затвердженого і прийнятого документу можна робити висновки щодо того, скільки коштів буде виділено на розвиток тієї чи іншої галузі економіки.

Чи буде виділено на українську медицину стільки грошей, скільки передбачено проектом бюджету, буде ясно наприкінці поточного року. У любому випадку очевидно, що для здійснення масштабного реформування галузі необхідно набагато більше бюджетних коштів, ніж їх було виділено у 2017 році. Чи вистачить на всі потреби додаткових 11 млрд. грн.? В Уряді стверджують, що цього повинно бути досить.

Автор: Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо 
При використанні матеріалів статті активне гіперпосилання на zdorov-info.com.ua обов'язкове

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED