Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Вірус Коксакі в Україні: 14 хворих госпіталізували у Кривому Розі

Вірус Коксакі в Україні: 14 хворих госпіталізували у Кривому РозіВірус, який наробив паніки серед туристів у Туреччині, добрався і до України. Це вірус Коксакі, або «рука-нога-рот», ще його називають вірусною пухирчаткою. Зараз у інфекційній лікарні міста Кривий Ріг, що на Дніпропетровщині, знаходиться 14 пацієнтів з таким діагнозом, повідомляє ІА «Уніан».

Що ж таке вірус Коксакі, і чи є він таким вже й екзотичним для України? Лікарі стверджують, що його спалахи в нашій державі відмічаються кожні декілька років, проте загальну увагу на нього звернули саме після випадків хвороби туристів у Туреччині. Мова йде про ентеровірус, головною особливістю якого є висипання на руках, ногах та у роті. Саме тому його ще називають вірус «рука-нога-рот». Висипання є бульбашкоподібними, які через декілька днів лопаються та можуть утворювати виразки.

Симптоми вірусу дають про себе знати через 2-10 днів після факту зараження. Крім висипань у людини з’явиться жар, біль у м’язах та голові, нудота, блювання, пронос. Поява тих чи інших симптомів залежить від важкості захворювання, зазвичай дорослі або не хворіють на нього, або переносять недугу у легкій формі. З дітьми все важче, їм може бути дійсно дуже зле.

Вірус Коксакі небезпечний ще й тим, що може провокувати температуру тіла до 40 °С, яку дуже важко знижувати. Хвороба може спричинити проблеми з роботою серця, менінгіт, навіть параліч (через ушкодження центральної нервової системи).

Хвороба має вірусну природу походження, тому не лікується за допомогою антибіотиків. Людині слід допомагати симптоматично – знижувати температуру тіла за необхідності, обробляти антисептиком висипання, полоскати ротову порожнину спеціальними розчинами, які допоможуть ранкам швидше загоїтися. Якщо є така можливість, краще перенести захворювання у ліжку, щоб максимально зняти навантаження із органів та систем. Рекомендовано пити багато теплої рідини.

Зазвичай хвороба триває 5-7 днів. Якщо людина почуває себе задовільно, вона може лікуватися вдома, якщо ж їй стає гірше, як пацієнтам з Кривого Рогу, краще звернутися за медичною допомогою в умовах стаціонару під постійним наглядом лікарів.

Читайте також: Вірус Коксакі: на що захворіли туристи в Туреччині

Автор: Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо 
При використанні матеріалів статті активне гіперпосилання на zdorov-info.com.ua обов'язкове

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED