Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Ботулізм не відступає: новий випадок хвороби у Харкові

Ботулізм не відступає: новий випадок хвороби у ХарковіІ знову про ботулізм: у Харкові до лікарні з симптомами, схожими на ознаки цієї хвороби, потрапив 24-річний чоловік. Про це повідомляє ІА «Уніан» з посиланням на Державну службу України з питань безпеки харчових продуктів та захисту споживачів. Хворий потрапив до Харківської обласної клінічної інфекційної лікарні, наразі діагноз «ботулізм» є робочим, для його підтвердження необхідний деякий час.

Після вживання в’яленої риби, придбаної в магазині, у чоловіка виникла слабкість, сухість у роті, йому не вистачало повітря, температура тіла підвищилася до 37,7 °С. Зараз йому надають необхідне лікування, пацієнт знаходиться під постійним наглядом лікарів.

Наприкінці липня у Харкові вже фіксувався випадок ботулізму, тоді захворіла 22-річна дівчина. Вона теж вживала в’ялену рибу. З початку року в Україні зафіксовано вже 90 випадків цієї важкої інфекційної хвороби, 9 з них закінчилися смертю. Переважна більшість постраждалих отруїлися саме в’яленою рибою. Ситуація ускладнювалася ще й тим, що в нашій державі були відсутні ліки від ботулізму, їх доставили лише на початку липня як гуманітарну допомогу. Зараз в Україні є сироватки проти ботулізму канадського виробництва, але їх кількість обмежена (перша поставка містила 25 доз). Ліки зберігаються в МОЗ і за необхідності перерозподіляються в медичні заклади, де фіксуються випадки хвороби.

Нагадаємо, що ботулізм – це важка інфекційна хвороба, яка без оперативного та якісного лікування призводить до смерті людини. Від токсину сильних уражень зазнає нервова система. Заразитися можна в результаті вживання в’яленої риби чи консервів, які виготовляли або ж зберігали з порушеннями. 8 з 9 смертей від ботулізму в Україні спровокувала саме в’ялена риба, до того ж, не лише базарна, а й промислового виробництва. Тож слід декілька разів подумати перед тим, як їсти цей продукт. Симптоми, які мають занепокоїти, – це діарея чи закреп, біль у животі, здуття, нудота, блювання, порушення зору, незначне підвищення температури тіла.

Читайте також: Снова ботулизм: в Харькове массово проверяют рыботорговцев
                          В Україну нарешті прибули ліки від ботулізму


Автор: Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо 
При використанні матеріалів статті активне гіперпосилання на zdorov-info.com.ua обов'язкове

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED