Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

В Україну нарешті прибули ліки від ботулізму

В Україну нарешті прибули ліки від ботулізмуДо України прибула перша партія ліків від ботулізму, про це сьогодні під час спеціальної прес-конференції заявили виконуюча обов’язків міністра охорони здоров’я Уляна Супрун та Директор Представництва Програми розвитку ООН в Україні Янтомас Хімстра. Антитоксин доставлено до нашої держави у рамках гуманітарної допомоги, до цього його не було в Україні цілих 3 роки. Наразі доставлено партію ліків канадського виробництва, розраховану на 25 доз.

Про ботулізм в Україні заговорили недавно, після його спалаху та 8 смертей у різних регіонах держави. Як виявилося, його нічим лікувати, адже необхідна сироватка не постачалася до нашої країни з 2014 року. Саме тоді закінчився термін реєстрації російської сироватки від ботулізму, а виробники не подали жодної заявки на реєстрацію лікарського засобу, оскільки їм це було економічно невигідно. Тож після спалаху хвороби ліки довелося замовляти як гуманітарну допомогу, і вони надійшли лише зараз, коли випадків захворюваності на ботулізм поки більше немає.

Янтомас Хімстра зазначив, що дана сироватка є абсолютно безпечною та дієвою проти ботулізму 7-ми різновидів, нею можна лікувати як дорослих, так і дітей. Наразі антитоксин зберігається в МОЗ та, за необхідності, буде перерозподілений по медичних закладах країни.

Нагадаємо, з початку 2017 року в Україні зафіксовано 76 випадків ботулізму, 8 чоловік померло від цієї хвороби. У переважній більшості випадків причиною зараження була в’ялена риба. Ботулізм – це важке харчове отруєння, один із головних симптомів якого – втрата чи погіршення зору, він часто призводить до смерті людини. Лікувати його потрібно швидко і спеціальними препаратами, яких в країні не було.

Ботулізм призвів до смертельних випадків у травні-червні 2017 року, зараз його спалах пішов на спад. А ліки доставили лише на початку липня, «про запас», як зазначили у МОЗ. Слід розуміти, що в країні немає цілого ряду необхідних препаратів, які просто не реєструються виробниками через економічну недоцільність. Це, наприклад, сироватка від дифтерії, проблемно дістати сироватку від правцю. Тож треба терміново змінювати механізм забезпечення медичних закладів ліками від таких рідкісних, але важких хвороб, бо, як бачимо, гуманітарна допомога приходить тоді, коли її вже ніхто не потребує.

Читайте також: Що таке ботулізм? Як вберегти себе від смертельної хвороби?

Автор: Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо 
При використанні матеріалів статті активне гіперпосилання на zdorov-info.com.ua обов'язкове

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED