Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Урядова програма «Доступні ліки» розширила реєстр препаратів

Урядова програма «Доступні ліки» розширила реєстр препаратівМіністерство охорони здоров’я України опублікувало новий реєстр ліків, на якому базується урядова програма «Доступні ліки». Зараз цей перелік складається зі 199-ти препаратів 43-х виробників. Раніше програма гарантувала безкоштовні або з частковою доплатою ліки 157-ми найменувань.

Зі згаданих 43-х виробників ліків 21 представляє країни Європейського союзу, 17 – Україну, 4 – Індію й 1 – Ізраїль. Препарати, передбачені даною програмою, допомагають боротися з хворобами людям із серцево-судинними недугами, діабетом другого типу та бронхіальною астмою.

Поновлений перелік розширився на 42 пункти. Серед нових лікарських засобів 33 – від серцево-судинних хвороб, 5 – від діабету другого типу, 4 – від бронхіальної астми. У переліку препаратів, з яким можна ознайомитися на сайті міністерства охорони здоров’я, є інформація щодо торгівельної назви, діючої речовини, форми випуску, дозування, виробника, роздрібної ціни та розміру суми доплати за ліки від пацієнта відповідно до умов програми.

Нагадаємо, «Доступні ліки» стартували в нашій державі у квітні поточного року. За цей час на програму було витрачено 126 мільйони гривень з бюджету країни, виписано 3,6 рецептів на безкоштовні чи з невеликою доплатою ліки по всій Україні. Станом на середину літа 2017 року учасниками програми є 6179 аптек. Найбільш активно долучилася до урядової ініціативи Дніпропетровська, Харківська та Львівська області.

Щоб взяти участь у програмі, пацієнту необхідно звернутися до свого лікаря за рецептом, і потім з ним піти до аптеки-учасниці «Доступних ліків». Там слід обміняти рецепт на безкоштовні ліки або доплатити за препарат, вартість якого повністю не покривається програмою.

Кількість препаратів, вартість яких буде підлягати відшкодуванню, постійно зростатиме, зазначають у МОЗ. Тож як лікарям, та і пацієнтам треба слідкувати за оновленням інформації з цього приводу. Це можна робити за допомогою моніторингу сайту МОЗ, де оперативно оновлюють усі важливі дані.

Автор: Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо 
При використанні матеріалів статті активне гіперпосилання на zdorov-info.com.ua обов'язкове

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED