Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Американські вчені дійшли висновку, що жіноча пам’ять краща за чоловічу

Американські вчені дійшли висновку, що жіноча пам’ять краща за чоловічуВчені Гарвардської медичної школи встановили, що жіноча пам’ять значно краща за чоловічу. Причина в жіночому гормоні естрадіолі, який має позитивний вплив на пам’ять.

У ході досліджень було виявлено, що чоловіки значно поступаються представницям «слабкої» статі у запам’ятовуванні різних подій у деталях, людей, списку справ. Однак також стало ясно, що після настання менопаузи жіноча пам’ять значно погіршується, хоча навіть тоді вона залишається кращою за чоловічу (це довели численні тести на пам’ять).

Ця жіноча перевага зберігається аж до досить похилого віку, а потім ситуація кардинально змінюється: ризик порушення пам’яті та розвиток хвороб на кшталт Альцгеймера у літніх жінок значно вищий. Вчені виявили, що естрадіол позитивно впливає на пам’ять, а рівень цього гормону значно знижується після настання менопаузи.

В дослідженнях гарвардських вчених брало участь 212 чоловіків та жінок віком від 45 до 55 років, які пройшли багато тестів на пам’ять. Суттєвою ознакою було те, що частина з цих жінок ще не вступила у менопаузу, частина знаходилась у перед клімактеричному періоді, решта вже пройшла через менопаузу. Також треба зазначити, що жодна з жінок, що приймали участь у дослідженнях, не отримувала гормональну терапію.

Під час тестів учасники повинні були правильно співставити ім’я людини з її обличчям, та запам’ятати різні списки слів. Результат експерименту однозначний: навіть у середньому віці жінки значно перевершують чоловіків того ж віку у міцності своєї пам’яті.

Вчені дійшли висновку, що естрадіол у крові жінок зміцнює зв’язки між нейронами мозку, які відповідають за зберігання інформації.

Людська пам’ять працює по-різному у представників різної статі. Жінки все запам’ятовують більш детально, до найменших подробиць. Велику роль для них грає емоційна прив’язка до певної події. Чоловіки ж будують у голові загальну картину подій, не звертаючи особливої уваги на деталі. Організм людини – складний механізм, який, на жаль, на старість дає збої. Від віку залежить концентрація того чи іншого гормону в крові, швидкість та точність реакції. Проте очевидним залишається факт, що жінки зберігають в своїй голові набагато більше інформації, ніж чоловіки.

Автор: Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо 
При використанні матеріалів статті активне гіперпосилання на zdorov-info.com.ua обов'язкове

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED