Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Як і коли проводити тестування на вірусні гепатити сімейним лікарям і терапевтам

Як і коли проводити тестування на вірусні гепатити сімейним лікарям і терапевтамЦентр громадського здоров‘я підготував рекомендації для лікарів первинної ланки для проведення тестування на гепатити В та С.

За даними ВООЗ вірусні гепатити є найбільш недооціненою загрозою в світі. Саме гепатити стануть найбільшою проблемою охорони здоров’я вже в наступні 10 років. Гепатити небезпечніші за ВІЛ, адже мають більш стійкі віруси, що легше передаються. Вчасна діагностика та лікування — найкращий захист від ускладнень хвороби.

В рамках медичної реформи тестування на вірусні гепатити В та С стало доступнішим, адже тепер воно входить до пакету медичних послуг на первинній ланці (Наказ МОЗ України від 19.03.2018 № 504 «Про затвердження

Порядку надання первинної медичної допомоги»). Кожен, хто підписав декларацію може пройти швидкий тест у свого лікаря безоплатно. 

Варто пам’ятати, що тестування проводиться добровільно та пропонується  лише тим пацієнтам, які: 
  • попередньо не отримували діагноз хронічного вірусного гепатиту В (ВГВ) або вірусного гепатиту С (ВГС);
  • не отримали або не знають чи отримали усі необхідні дози вакцинації від ВГВ;
  • проходили процедуру скринінгу понад 12 місяців тому та мають фактори ризику зараження вірусними гепатитами. 
Детальніше про людей, яким обов‘язково рекомендовано тестування на ВГС та ВГВ, а також анкета з переліком питань для оцінки ризику інфікування на вірусні гепатити В та С є у Рекомендаціях

Також настанови містять актуальну загальну інформацію про вірусні гепатити, тактику подальшої роботи з пацієнтом, який пройшов скринінг, вимоги до швидких тестів та алгоритми діагностики, лікування і моніторингу ВГВ та ВГС. Рекомендації розроблені на основі керівництва ВООЗ по тестуванню на ВГВ та ВГС" (редакція: лютий 2017).

Довідково: Гепатит B і C - 2 основних типи з 5 різних інфекцій гепатиту, що є причиною 96% всіх випадків смерті від гепатиту. Близько 325 млн людей у ​​світі живуть з хронічною інфекцією, викликаною вірусом гепатиту B або вірусом гепатиту C. Від наслідків хронічного гепатиту (рак, цироз печінки) щороку помирає близько 700 000 людей.

За оцінками експертів, нині в Україні близько 1,5 млн людей мають вірус гепатиту С та півмільйона людей, які мають хронічне захворювання на гепатит В. 

Джерело: phc.org.ua  
 

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED