Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Основи здорового харчування: поради дієтологів

Основи здорового харчування: поради дієтологівПро те, що від харчування досить сильно залежить стан здоров’я, зараз знають практично всі. Проте що саме слід робити, щоб правильно харчуватися? Яких порад та рекомендацій дотримуватися?

Дієтологи рекомендують дотримуватися наступних порад щодо здорового раціону:
  • Їжу слід приймати 4-5 разів на добу. Мається на увазі 3 основних прийоми (сніданок, обід та вечеря) і 2 перекуси. Бажано, щоб проміжки між вживанням їжі були більш-менш рівномірні за часом, тоді обмінні процеси в організмі будуть проходити швидше, а зайвих кілограмів не буде.
  • Їсти треба невеликими порціями. Оскільки вживати їжу слід доволі часто, порції повинні бути невеликими, що допоможе уникнути переїдання. Якщо ж людина за один раз з’їдає багато їжі, це призводить до появи жирових відкладень і у перспективі – до ожиріння.
  • Необхідно регулярно вживати денну норму води. Доросла людина за добу втрачає близько 2,5 літрів рідини із потом, сечею, під час дихання. Їх треба регулярно поповнювати водою, іншими напоями, рідкою їжею. При цьому основний об’єм добової норми рідини повинна становити саме чиста питна вода, вона допомагає проходити важливим процесам в організмі. Також слід враховувати, що влітку треба пити більше води, ніж взимку, адже коли спекотно, ми інтенсивно пітніємо.
  • Треба переглянути свій денний раціон. Важливо їсти злаки, овочі та фрукти, м’ясо та рибу нежирних сортів, яйця, молочні та кисломолочні продукти. А ось від напівфабрикатів, промислово оброблених продуктів, солодощів краще відмовитися або максимально обмежити їх кількість у своєму раціоні.
  • Варто істотно зменшити кількість цукру та фаст-фуду у своєму раціоні. В цих продуктах немає нічого корисного, більше того, вони подразнюють смакові рецептори та провокують бажання поїсти знову. Дієтологи називають таку їжу “харчовим сміттям”, яке призводить до появи зайвої ваги та погіршують стан здоров’я і самопочуття.
Крім того, навіть найбільш правильне і збалансоване харчування не буде мати максимальної користі, якщо забувати про важливість фізичної активності. Рух – це життя, не варто забувати це просте правило. Можна гуляти на свіжому повітрі, їздити на велосипеді, кататися на лижах, займатися у спортивній залі, ходити в басейн чи брати уроки танців. Головне – рухатися. Здорове харчування та фізична активність – це основа здорового способу життя.

Автор: Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо 
При використанні матеріалів статті активне гіперпосилання на zdorov-info.com.ua обов'язкове

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED