Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Чому дотримуватися режиму дня корисно для здоров’я?

Чому дотримуватися режиму дня корисно для здоров’я?До певного розпорядку дня люди звикають ще з дитинства. Спочатку треба вставати зранку в дитячий садочок, потім на навчання, потім на роботу. Впродовж доби ми у певний час їмо, спимо, працюємо і відпочиваємо. І лікарі стверджують, що це абсолютно нормально і, більше того, – правильно. Адже систематизація всіх процесів життєдіяльності позитивно впливає на стан організму людини.

Головні правила формування режиму дня

При складанні свого режиму доби слід враховувати природні біоритми людини, які багато в чому визначають її самопочуття. Треба пам’ятати, що наша працездатність найчастіше має 2 піки активності: з 10:00 до 12:00 і з 16:00 до 18:00. Саме на цей час краще планувати найбільш важкі та відповідальні робочі завдання, також у цей період продуктивними будуть заняття спортом.

Слід розуміти, що основа режиму дня – це повноцінний сон, який позитивно впливає на стан здоров’я людини. Потреба у певній тривалості сну залежить від віку людини, характеру її роботи та особливостей функціонування її нервової системи. Лікарі наполягають, що спати треба не менше, ніж 8 годин на добу, при цьому найбільше відновлює сили сон у період з 21:00 до опівночі. А ось регулярне недосипання, пізні засинання та надто ранні підйоми призводять до емоційного та фізичного виснаження, дратівливості, суттєвого зниження працездатності.

Важливе місце у процесі формування правильного режиму дня належить харчуванню. Найкраще їсти 4-5 разів на добу, але невеликими порціями. Величезну роль для здоров’я має сніданок, пропускати його ні в якому разі не рекомендується. Останній прийом їжі має бути не пізніше, ніж за 3 години до сну. Краще їсти приблизно в один і той самий час, так страви будуть краще перетравлюватися. Організм виробляє умовні рефлекси та готує внутрішні органи до роботи у певний період доби.

Суттєве відхилення від режиму дня може спровокувати збої у роботі травної системи, негативно відобразитися на працездатності та самопочутті людини. Нашому організму простіше працювати, як годинник, тоді рефлекси йому підказують, роботу яких органів і систем треба активувати саме в цей конкретний час. Якщо ж певного розпорядку дня у людини немає, це має поганий вплив на її загальний стан. Пам’ятайте це у період новорічних та різдвяних свят, не дуже відхиляйтеся від свого звичного режиму дня.

Автор: Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо 
При використанні матеріалів статті активне гіперпосилання на zdorov-info.com.ua обов'язкове

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED