Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Як глобальні зміни клімату впливають на здоров’я?

Як глобальні зміни клімату впливають на здоров’я?За останні 50 років, у результаті людської діяльності, зокрема спалювання видобувних видів палина, в нижніх шарах атмосфери накопичився вуглекислий газ та інші парникові гази, що впливає на глобальні зміни клімату. Через це підвищуються рівні морів та океанів, тануть льодовики, змінюється характер опадів. Всесвітня організація охорони здоров’я попереджає, що кліматичні зміни вкрай негативно впливають на стан здоров’я людей в усьому світі. Адже через них погіршується чистота повітря, знижується безпечність питної води, нові погодні умови впливають на доступ до продуктів харчування тощо.

У ВООЗ заявляють: у період з 2030 по 2050 роки очікується, що зміни клімату викличуть близько 250 тисяч додаткових смертей на рік через брак нормальної їжі, малярію, діарею та тепловий стрес. Отже, головні негативні наслідки для здоров’я будуть спровоковані такими факторами:
  1. Сильна спека. Через глобальне потепління середня температура у багатьох регіонах світу постійно підвищуватиметься, що спровокує там сильну спеку. Дуже висока температура повітря призводить до додаткових смертей, спричинених серцево-судинними хворобами, особливо це стосується літніх людей. Також від спеки будуть страждати алергіки та астматики: через високу температуру повітря підвищуватиметься рівень пилку рослин та інших алергенів у повітрі.
  2. Стихійні лиха внаслідок зміненого характеру розподілу опадів. У період з 1960 року число стихійних лих, пов’язаних з погодою, потроїлося. Більше половини населення нашої планети живе не далі 60 км від моря. Через підвищення рівня морів та океанів люди підлягатимуть впливу нових лих та будуть змушені мігрувати. Зміна характеру розподілу опадів буде впливати і на формування запасів питної води. Нестача та погана якість прісної води провокуватиме кишкові інфекції, посуху, проблеми з харчуванням. Інша сторона медалі – збільшення частоти та інтенсивності повеней, що також впливатиме на якість питної води, травмування, смертність в результаті травми чи інфекції.
  3. Зміна географічних зон хвороб. Через кліматичні зміни у велику кількість регіонів світу прийдуть нетипові для них хвороби, з якими буде досить важко боротися. Розповсюджуватися вони будуть через неякісну воду, комах, молюсків тощо.
Якщо все так погано, як можна боротися з проблемою? На глобальному рівні цим уже давно займаються лідери краї світу, на спеціальних конференціях вони розробляють нові й нові плани. Проте проблема полягає в тому, що майже жодна країна повністю не дотримується цих планів, тож покладатися слід лише на себе. Зменшити викиди парникових газів в атмосферу можна шляхом покращення виду особистого транспорту відповідно до світових еко-стандартів, зміни звичного авто на електромобіль, розумного та економного використання природних ресурсів. Користування екологічним громадським транспортом, активний пішохідний рух, їзда на велосипеді – все це не шкодить природі, а отже, й нам. 

Автор: Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо 
При використанні матеріалів статті активне гіперпосилання на zdorov-info.com.ua обов'язкове

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED