Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Сауна: користь та можлива шкода для здоров’я

Сауна: користь та можлива шкода для здоров’яПро лікувальні властивості сауни відомо давно. Але треба враховувати показання та протипоказання до теплових процедур, щоб замість користі не заподіяти собі шкоду. Цей метод фізіотерапії поєднує у собі вплив на організм гарячого сухого повітря та холодної прісної води. Що треба знати про вплив сауни на здоров’я?

Тепловий фактор у сауні при низькій вологості повітря викликає спазм судин шкіри та підшкірної жирової клітковини. Через деякий час судини розширюються, а кровообіг посилюється у 3-5 разів. Також у людини значно підвищується потовиділення, а разом з потом з організму виходять шлаки та токсини.

Гаряче повітря, яке людина вдихає у сауні, стимулює розширення бронхів, зменшення виділення їх слизового секрету, зниження спротиву тканин легенів. Інтенсивне випаровування поту призводить до покращення прохідності трахей та бронхів. Сауна допомагає усувати напади бронхіальної астми.

Також слід враховувати, що періодичне відвідування сауни тренує роботу серця, робить його більш міцним та витривалим. Проте людям із наявними серцево-судинними хворобами слід обов’язково проконсультуватися з лікарем перед її відвідуванням.

Виділення з потом продуктів обміну білків сприятливо впливає на роботу нирок, знижує навантаження на них.

Сауна позитивно впливає на стан шкіри, робить її більш еластичною, позбавляє набряків. Також перебування у ній стимулює прискорення метаболізму, через що людина поступово втрачає зайву вагу.

Коли людина занурюється в холодну воду після розігрівання тіла, судини шкіри рефлекторно звужуються, вентиляція легенів посилюється. Чергування впливу на організм гарячого повітря та холодної води стимулює роботу дихальної та серцево-судинної системи, покращує терморегуляцію.

Сауну рекомендовано періодично відвідувати у якості лікування наступних хвороб та станів: трахеїт та бронхіт (без підвищення температури тіла), бронхіальна астма, артроз, підвищений тонус м’язів, невроз, енурез, ожиріння, дискінезія жовчовивідних шляхів, сечокам’яна хвороба (але якщо камені малого діаметру), цистит, дерматит, псоріаз, екзема та багато інших.

Проте існують хвороби та стани, за яких відвідувати сауну суворо заборонено. Це гострі запальні процеси, особливо з підвищенням температури тіла, серцева недостатність, стенокардія, міокардит, ендокардит, перикардит, стеноз мітрального клапану, гіперфункція щитоподібної залози, цукровий діабет, хронічні хвороби нирок, глаукома. Також відвідувати сауну не рекомендується вагітним, особам старше 60 років та маленьким дітям.

Автор: Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо 
При використанні матеріалів статті активне гіперпосилання на zdorov-info.com.ua обов'язкове

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED