Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Цукор знижує інтелект та провокує хворобу Альцгеймера – висновки вчених

Цукор знижує інтелект та провокує хворобу Альцгеймера – висновки вченихЗловживання цукром та солодощами – це прямий шлях до розвитку у людини хвороби Альцгеймера. Такого висновку дійшли американські вчені з Національного інституту проблем старіння, опублікувавши дані про свої дослідження в журналі Alzheimers and Dementia.

Вчені проаналізували дані Балтиморського дослідження старіння, яке було одним з найбільш тривалих в сучасному науковому світі. Воно відстежувало неврологічні, фізичні та психологічні дані учасників впродовж кількох десятиліть. Було проаналізовано 4 групи пацієнтів: ті, що мали симптоми Альцгеймера за життя; пацієнти, у яких підтвердили хворобу Альцгеймера за допомогою дослідження головного мозку; люди, у яких за життя не було видимих симптомів деменції, але її ознаки були виявлені у мозку при розтині після їх смерті; контрольна група здорових людей в питанні хвороби Альцгеймера.  Було виявлено, що чим вищий рівень глюкози у різних областях мозку людини, тим більш яскраво у неї проявлялися симптоми деменції ще за життя, найбільш яскраві з яких – проблеми з пам’яттю та послаблення інтелектуальних здібностей.

На другому етапі дослідження вчені виявили, що в людей зі слабоумством мало ензимів, які розщеплюють глюкозу, та низька концентрація білка GLUT-3, що переносить її до клітин мозку. З’ясувалася взаємозалежність: чим нижчою була концентрація цих сполук в мозку людини, тим більше було характерних змін у ньому.

Третя і завершальна фаза дослідження – це співставлення прижиттєвих показників цукру в крові пацієнтів з рівнем глюкози в тканинах мозку. Результати вивчення цього питання показали, що у людей з підвищеним рівнем цукру в крові відзначалася і висока концентрація глюкози в мозку.

Отже, результати роботи американських вчених показали, що зловживання цукром точно не є корисним і цілком реально може викликати незворотні зміни у мозку в майбутньому. Тому слід менше їсти солодощів, а більше овочів, фруктів, злаків. Правильне харчування – це основа здоров’я та гарного самопочуття як зараз, так і в майбутньому.

Автор: Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо 
При використанні матеріалів статті активне гіперпосилання на zdorov-info.com.ua обов'язкове 

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED