Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Як діяти при підвищенні температури тіла: поради лікаря Комаровського

Як діяти при підвищенні температури тіла: поради лікаря КомаровськогоУ вересні поточного року Міністерство охорони здоров’я України випустило спеціальний випуск газети “Активуй здоров’я”, колонку в якому веде дитячий лікар Євген Комаровський. Він дає прості поради, як діяти у разі підвищення температури тіла.

Отже, при підвищенні температури тіла слід:
  1. Забезпечити у приміщенні, де перебуває хворий, дотримання оптимальних параметрів температури та вологості повітря. Температура повинна бути у межах 18-20°С, вологість – 50-70%.
  2. Активно поїти хворого, найкраще для цього підходять спеціальні розчини для пероральної регідратації, які продаються в аптеках. Якщо людина відмовляється їх пити, давати треба яку завгодно рідину, аби вона надходила до організму у великій кількості. Найкраще засвоюються напої, температура яких дорівнює температурі тіла.
  3. Слідкувати за кольором шкіри хворого: якщо вона бліда, його необхідно тепло вдягнути, якщо рожева, зайвий одяг треба скинути.
  4. Забезпечувати хворому наявність носового дихання за допомогою судинозвужувальних крапель, чітко дотримуючись інструкції щодо максимального періоду та частоти їх застосування. При температурі тіла вище 39°С дихання ротом є надзвичайно шкідливим, через нього слиз засихає, що провокує ускладнення, аж до запалення легень.
  5. Знижувати температуру можна лише за допомогою засобів із діючою речовиною парацетамолом чи ібупрофеном.
Доктор Комаровський Як діяти при підвищенні температури тіла: поради лікаря Комаровськогокатегорично не рекомендує:
  • Розтирати хворого оцтом чи спиртовмісними рідинами.
  • Опускати людину в ванну з холодною водою, загортати в мокрі простирадла.
Ще один дуже важливий момент: якщо причина підвищення температури є незрозумілою, слід переконатися, чи немає у хворого висипу. Поява будь-якого висипання на шкірі є приводом для термінового звернення за медичною допомогою.

Найчастіше висока температура тіла є супутником звичайної ГРВІ, у такому разі вона знизиться через 3-5 днів. Лікарі не рекомендують знижувати температуру за допомогою медикаментів до досягнення її позначки у 38,5°С. Проте слід пам’ятати, що найчастіше температура підвищується на ніч. Тому перед сном є сенс її знизити, навіть якщо вона дещо менша, ніж 38,5°С, щоб уникнути її різкого стрибку та негативних для здоров’я наслідків, пов’язаних із ним.

Автор: Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо 
При використанні матеріалів статті активне гіперпосилання на zdorov-info.com.ua обов'язкове

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED