Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Пігментація шкіри: чому виникає, що може означати?

Пігментація шкіри: чому виникає, що може означати?Пігментні плями на шкірі можуть бути вродженими чи набутими. Саме останні вимагають підвищеної уваги до себе, адже бувають спричинені рядом серйозних проблем зі здоров’ям.

Колір шкіри залежить від багатьох факторів: від кількості певних пігментів, товщини шарів шкіри, кількості та розташування кровоносних судин під шкірою тощо. Пігментні плями, які з’являються, можуть бути звичайною косметичною особливістю, або ж свідчити про певні проблеми медичного характеру.

Пігментація відбувається тоді, коли меланіну в організмі не вистачає або ж, навпаки, його занадто багато. Результат – локальна нерівномірна зміна кольору шкіри. Коли меланіну забагато, шкіра темнішає, коли його бракує – світлішає. Поява пігментних плям є результатом впливу на кількість меланіну зовнішніх та внутрішніх факторів. До них належать:
  1. Ультрафіолетове опромінення. Ультрафіолет, як природний так і штучний, шкідливий для людини. Він провокує пігментацію та появу новоутворень на шкірі, тож не рекомендується відвідувати солярій та засмагати під прямими сонячними променями.
  2. Гормональні зміни. Вживання гормональних препаратів, оральних контрацептивів, менопауза, вагітність – все це може відображатися на шкірі.
  3. Хвороби печінки та жовчного міхура. Пігментні плями можуть виникати на фоні проблем з печінкою чи жовчним міхуром, наприклад, при гепатиті А.
  4. Травмування шкіри. Буває, що у місці травми підвищується концентрація меланіну, це й викликає пігментацію.
  5. Неправильний догляд за шкірою. Неякісні косметичні засоби, ефірні масла, які містяться в духах, неправильно проведені процедури можуть підвищити чутливість шкіри до ультрафіолетових променів.
  6. Генетична схильність. Чутливість шкіри до ультрафіолету часто передається на генетичному рівні.
  7. Збої в роботі ендокринної системи. У випадку порушень функції щитоподібної залози на локальних ділянках шкіри меланін може бути відсутнім, що й призводить до появи білих пігментних плям.
  8. Старіння шкіри. Вікові зміни призводять до зміни балансу пігментів в шкірі, що й провокує пігментацію.
У більшості випадків пігментація шкіри не є небезпечною, проте іноді її можуть викликати серйозні хвороби ендокринної системи, печінки, жовчного міхура. Тож не слід нехтувати проблемою, краще проконсультуватися з лікарем з цього приводу для проведення необхідних діагностичних процедур.

Автор: Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо 
При використанні матеріалів статті активне гіперпосилання на zdorov-info.com.ua обов'язкове

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED