Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Симптоми раку легень: коли треба бити на сполох?

Симптоми раку легень: коли треба бити на сполох?Рак легень займає перше місце серед онкологічних хвороб за причинами смертності, тому про його симптоми на ранніх стадіях краще знати всім. Часто пухлина розвивається безсимптомно. Найбільше в групі ризику знаходяться курці та пасивні курці, але це не означає, що рак легень не може розвинутися і в інших людей.

До ознак раку легень на ранніх стадіях можна віднести наступні:
  1. Сиплий голос. Цей симптом проявляється і зникає без будь-яких видимих причин. Голос змінюється тоді, коли пухлина під час свого росту тисне на поворотний нерв.
  2. Сухий кашель хронічного характеру.
  3. Звук свисту під час дихання. Він виникає через розповсюдження пухлини в тканинах легені.
  4. Задишка, утруднення дихання. Особливо важко людині зробити вдих через те, що просвіт альвеол у легенях зменшується.
  5. Біль у грудях. Больові відчуття у грудній клітині, найбільш інтенсивні при видиху. Цей симптом вказує на пухлину, що проростає у плевру.
  6. Втрата ваги, яку важко пояснити. Якщо людина їсть, як і завжди, веде звичний спосіб життя, але все одно худне, слід занепокоїтися. Причин може бути безліч, одна з яких – рак легень.
  7. Помірно підвищена температура тіла. Її показники сягають 37-37,8°С, піднімається вона зазвичай на вечір.
  8. Постійна втома, виснаженість. Коли людина весь час почуває себе недобре, у неї просто ні на що немає сил, причиною може бути рак , зокрема онкологічна хвороба легень.
Головна небезпека раку легень полягає в тому, що на його симптоми на ранній стадії мало хто звертає увагу. Але саме у цей період ще зберігається висока ймовірність перемогти хворобу.

До симптомів раку легень на пізніх стадіях розвитку хвороби відносяться наступні:
  1. Сильний постійний біль у грудях. Якщо у грудях постійно відчувається біль, це є не поганою ознакою: у самих легенях немає нервових закінчень, а от у плеврі є, і якщо виникає біль, це означає, що пухлина вже проросла у плевру.
  2. Болісний кашель з виділенням мокротиння. У мокротинні може бути кров чи гній, наступна стадія – кровохаркання.
  3. Хриплий та сиплий голос.
  4. Утруднене ковтання через проростання пухлини до стравоходу.
  5. Помітне збільшення лімфатичних вузлів над ключицями.
Це ознаки раку легень на таких стадіях, коли допомогти людині вилікуватися вже дуже і дуже складно. Тому не слід ігнорувати тривожні симптоми початкових етапів розвитку хвороби. А найкраще – покинути згубну звичку палити, і тоді ймовірність виникнення раку легень буде значно нижчою.

Автор: Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо 
При використанні матеріалів статті активне гіперпосилання на zdorov-info.com.ua обов'язкове

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED