Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Головні правила здорового сну

Головні правила здорового снуВід якості нашого сну залежить не лише самопочуття впродовж дня, але й здоров’я. Тому так важливо дотримуватися правил здорового сну, щоб організм мав можливість повністю відновитися за ніч.

Що треба знати про здоровий сон?

Щоб нічний відпочинок був повноцінним та корисним, слід дотримуватися наступних простих правил:
  • Не забувати про режим. У кожної людини є свої біоритми, тому найкраще лягати спати ввечері і вставати зранку приблизно в один і той самий час. Тоді для організму не буде виникати стресових ситуацій. Слід враховувати, що найбільш корисний та повноцінний сон – приблизно з 22:00 до 6:00. Якщо організувати свій режим дня таким чином, що сон буде припадати саме на цей час, це буде ідеально для здоров’я та гарного самопочуття. В ідеалі для повного відновлення сил людині необхідно спати приблизно 8 годин на добу. Сон не повинен бути менше 6 годин на добу та більше 10 годин, і одне й інше потягне за собою відчуття втомленості, головний біль тощо.
  • Провітрити кімнати перед сном. Якість повітря в кімнаті, де спить людина, має дуже велике значення. Свіже повітря розслабляє, робить засинання легким та приємним, а от у задушливій кімнаті відпочити майже нереально. Тому перед сном слід гарно провітрити кімнату, проте не варто спати на протягах. Ідеально відпочивати вночі при температурі повітря близько 20° С.
  • Спати на білизні з натуральних тканин. Якщо тканина, з якої пошите простирадло чи наволочки, синтетична, вона може викликати алергію, дерматит, на ній буде некомфортно спати тощо. Тому не слід економити на своїй білизні для сну, бавовна та шовк – ось найкращі тканини для повноцінного нічного відпочинку.
  • Не їсти безпосередньо перед сном. Їсти слід за 2-3 години перед сном, не більше і не менше. Якщо вечеря була дуже рано, до моменту засинання людина буде відчувати голод, і це заважатиме заснути. Надто ж пізня вечеря призведе до тяжкості у шлунку, що теж згубно впливає на якість сну.
  • Заспокоїтися перед сном. Мається на увазі, що ввечері краще обмежити фізичні навантаження, виключити нервове збудження, напругу, стреси. Все це буде заважати швидко та глибоко заснути. Перед сном корисно подихати свіжим повітрям під час неквапливої прогулянки парком чи садом, але не більше.
Здоровий сон – запорука здоров’я та продуктивного дня, тому слід відповідально ставитися до нічного відпочинку.

Автор: Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо 
При використанні матеріалів статті активне гіперпосилання на zdorov-info.com.ua обов'язкове

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED