Які продукти провокують печію?
Печія – це досить неприємне явище, яке іноді супроводжує мало не кожне приймання їжі. Люди, які регулярно від неї страждають, знають, настільки сильно вона може зіпсувати загальне самопочуття. Існують продукти, які провокують печію, і якщо до неї є схильність, краще виключити цю їжу зі свого раціону.
Звичайно, усі названі продукти не є абсолютно шкідливими, здорова людина може їх вживати у помірних кількостях. Але якщо проблеми із печією існують, рекомендовано виключити їх зі свого раціону.
Автор: Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо
При використанні матеріалів статті активне гіперпосилання на zdorov-info.com.ua обов'язкове
Страви, що впливають на виникнення печії
Отже, до цих страв-табу належать наступні:- Смажена картопля. Як же іноді хочеться поласувати цією простою, але такою смачною стравою. Проте якщо є схильність до печії, краще від цього утриматися. Смажена картопля містить багато крохмалю та жиру, тому є важкою для процесу травлення. Залишки неперетравленої картоплі затримуються у шлунку і провокують додатковий викид шлункового соку, що й призводить до печії.
- Гірчиця. Гострі страви підсилюють апетит, але чим частіше людина їсть, тим інтенсивніше в неї виробляється шлунковий сік. Результат той самий – печія.
- Червоне вино. Цей алкогольний напій любить багато людей, він може бути корисним у невеликих дозах, проте у деяких саме червоне вино викликає печію. Справа в тому, що алкоголь, а найбільше саме червоне вино, стимулює надлишкове виділення шлункового соку. Тому цей напій може стати табу, якщо є певні проблеми із шлунково-кишковим трактом.
- Консервовані овочі. Взимку майже щодня ми їмо консервовані продукти, що й недивно, адже свіжі в цю пору року відсутні. Проте в консервації часто є оцет, який призводить до підвищення кислотності шлунку та появи печії.
- Цитрусові. Вітамін С, який міститься у цитрусових, також підвищує кислотність шлунку. Особливо не варто їсти ці фрукти натщесерце, тоді печія виникне з більшою ймовірністю.
- Шоколад. Солодощі, які містять какао боби, розслабляють м’язи, що контролюють взаємодію шлунку та стравоходу. У результаті перегородка між ними розслабляється, шлунковий сік потрапляє до стравоходу, що й призводить до печії.
- Газовані напої. Їх лікарі взагалі не рекомендують пити, особливо солодкі. Навіть слабогазовані напої містять вуглекислий газ, який, потрапляючи до шлунку, подразнює його стінки. Результат – метеоризм та відрижка, а також печія за рахунок підсилення секреції шлункового соку.
Звичайно, усі названі продукти не є абсолютно шкідливими, здорова людина може їх вживати у помірних кількостях. Але якщо проблеми із печією існують, рекомендовано виключити їх зі свого раціону.
Автор: Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо
При використанні матеріалів статті активне гіперпосилання на zdorov-info.com.ua обов'язкове