Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Лікарі попереджають: рудоволосі люди мають схильність до раку шкіри

Рудоволосі люди мають високу схильність до раку шкіриРудоволосі люди знаходяться у групі ризику щодо ймовірності розвитку раку шкіри. Про це свідчать дослідження, які виявили зв’язок між геном MC1R, що відповідає за рудий колір волосся й веснянки на шкірі, та ризиком виникнення онкологічних хвороб шкіри через вплив на неї сонячних променів. Тому лікарі та вчені рекомендують власникам рудого волосся обмежити час перебування на сонці та постійно користуватися сонцезахисними засобами.

Ген MC1R кодує рецептор білку, який бере участь у процесі формування пігментації шкіри. У деяких людей є 2 копії мутантного гену R, тому вони мають руде волосся та веснянки. Якщо у людини є лише одна копія гену R, вона цілком може бути не рудоволосою, проте її шкіра буде мати підвищену чутливість до ультрафіолетового опромінення.

Вченими-генетиками було досліджено, які мутації зустрічаються у клітинах меланоми (злоякісної пухлини шкіри), взятих для аналізу у пацієнтів, які мали як звичайний ген MC1R, так і мутантний R. Результати їхньої роботи показали, що у людей з геном Rє більше мутацій у вигляді однонуклеотидних замін.

Також було виявлено ще один фактор, який впливає на ризик розвитку раку шкіри. Це вік людини: кожен рік життя пов’язаний зі збільшенням кількості мутацій у клітинах меланоми на 1,7%.

Одна з головних причин шкідливих мутацій у клітинах шкіри – це вплив ультрафіолетової радіації. Тому не рекомендовано перебувати влітку на сонці в обідню пору, засмагати під прямими сонячними променями, відвідувати солярій. Також не варто нехтувати захистом одягу, кремів та спреїв проти засмаги, не слід забувати захищати шкіру своїх дітей.

Звичайно, не лише руді люди схильні до меланоми (раку шкіри), проте генетики довели, що у них ризик є найвищим. Також у зоні підвищеної небезпеки знаходяться люди зі світлою шкірою, волоссям та очима, а також особи, у яких є спадкова схильність до даної хвороби. Їм необхідно більш уважно ставитися до свого здоров’я у цьому питанні, періодично відвідувати дерматолога з профілактичною метою, слідкувати за станом своєї шкіри в домашніх умовах. Рак шкіри – це хвороба, з якою можна ефективно боротися, за умови своєчасної діагностики та початку лікування на ранній стадії.

Автор: Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо 
При використанні матеріалів статті активне гіперпосилання на zdorov-info.com.ua обов'язкове

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED