Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

ТОП-5 вітамінів, корисних для здоров’я нігтів

ТОП-5 вітамінів, корисних для здоров’я нігтівНавесні, коли організм гостро відчуває нестачу вітамінів, стан волосся, шкіри та нігтів людини може сильно погіршитися. Щоб манікюр завжди був ідеальним, необхідно знати, яких вітамінів потребують здорові та міцні нігті.

Вітаміни, корисні для нігтів

На здоровий вигляд нігтів мають вплив наступні вітаміни:
  1. Вітамін А. Він необхідний для того, щоб нігті були гладенькими та міцними, не лущилися та не ламалися. Щоб поповнювати в організмі запаси вітаміну А, слід їсти більше сезонних овочів оранжевого кольору. Серед них болгарський перець, морква. Якщо є запаси гарбуза, ними теж слід скористатися.
  2. Вітаміни групи В. Ці вітаміни також позитивно впливають на стан нігтів. Вітамінів групи В багато у м’ясі, молочних продуктах, крупах, зелених овочах, усіх видах капусти. Саме ці продукти сприяють швидкому росту нігтів. Найкращі сезонні джерела вітамінів групи В – кольорова, червона та білокачанна капуста, яблука, які ще й багаті залізом та цинком.
  3. Вітамін С. Він попереджає витончення нігтьової пластини та покращує засвоєння організмом інших вітамінів – А та Е. Найбільше вітаміну С у свіжих ягодах шипшини та обліпихи. Наприклад, в 10 г шипшини міститься денна норма вітаміну С. Також цей вітамін є у цитрусових.
  4. Вітамін D. Він необхідний для того, щоб організм людини нормально засвоював кальцій, адже саме цей мікроелемент відповідальний за міцність нігтів. Необхідну кількість вітаміну Dможна отримати під час прогулянки сонячною дниною на свіжому повітрі впродовж 15-20 хвилин. Багато вітаміну Dу морській рибі, морепродуктах, яйцях, сирі.
  5. Вітамін Н. Якщо нігті дуже сильно кришаться, ламаються, є слабкими, погано ростуть, найчастіше це є причиною дефіциту в організму вітаміну Н. Його нестача негативно впливає на якість кератину. Найбільше вітаміну Н у курячому жовткові, сардинах, горіхах, грибах.
Також на здоров’я нігтів позитивно впливає включення до денного раціону оливкової та іншої нерафінованої олії, якими можна заправляти салати.

Весна – це не тільки час пробудження природи, а й час випробування для організму через нестачу вітамінів. Тому саме в цю пору року слід підвищену увагу приділити своєму харчуванню, і тоді нігті, волосся і шкіра будуть красивими та здоровими.

Автор: Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо 
При використанні матеріалів статті активне гіперпосилання на zdorov-info.com.ua обов'язкове

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED