Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Збалансоване харчування під час Великого посту: поради дієтологів

Збалансоване харчування від час Великого посту: поради дієтологівВеликий піст розпочинається уже 27 лютого, і продовжиться він аж до 15 квітня. Дотримання посту може бути корисним для здоров’я, адже виключення з раціону важкої білкової їжі навесні досить корисне для організму. Проте не варто забувати про повноцінне та збалансоване харчування під час посту, щоб він не приніс людині шкоди. Дієтологи розказали, які продукти можна і треба вживати у цей період.

Що можна їсти під час посту?

Каші. У денному раціоні людини, що постує, обов’язково повинна бути каша. При цьому не треба обмежуватися одним-двома видами круп, у сучасних магазинах їхній вибір досить великий.

Бобові. Під час посту можна сміливо вживати квасолю, горох, боби, адже вони стануть джерелами білку. Бобові можна додавати в рагу, відварювати, готувати з них пюре.

Овочі. Їсти можна всі можливі види капусти: білокачанну, броколі, пекінську, брюссельську. Також не зайвим буде вживання селери, стручкової квасолі, моркви, картоплі, гарбуза, солодкого перцю, помідорів, листя салату, шпинату, базиліку.

Фрукти. В пісне меню можна включити яблука, цитрусові, виноград, журавлину, гранат. Їх можна вживати окремо, або ж включити до складу салатів, десертів.
Гриби. Саме гриби заміняють під час Великого посту м’ясо. З них можна приготувати різні страви: шніцель, печеню, суп, соус для каші. Найкраще підійдуть шампіньйони, гливи.

Сухофрукти. Без них теж не варто постувати, адже вони і смачні, і корисні. Мова йде про курагу, чорнослив, родзинки, фініки, сушені вишні, банани, ананаси, яблука, груші. Ними можна втамовувати голод та додавати їх до салатів, каш, тушкованих овочів. Також із сухофруктів виходить смачний узвар, кисіль.

Солодощі. Питання вживання солодкого під час посту турбує багатьох. Не заборонено вживати мармелад, халву, козинаки, вівсяне печиво, гіркий шоколад без молока у своєму складі, журавлину в цукровій пудрі, мед. Тож гірко не буде.

Риба. Взагалі рибу не можна вживати під час посту, так само, як і м’ясо. Проте є 2 дні впродовж Великого посту, коли дозволяється їсти рибу: на Благовіщення 7 квітня та у Вербну Неділю (у 2017 році припадає на 9 квітня).

Великий піст – це випробовування не лише для режиму харчування людини. В першу чергу, це можливість перевірити свої духовні сили, витривалість, здатність жертвувати чимось заради вищої мети. Тож не слід зациклюватися лише на харчуванні. Лікарі застерігають, і священнослужителі з ними повністю погоджуються – вагітним та жінкам, що годують дитину груддю, постувати не можна.

Автор: Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо 
При використанні матеріалів статті активне гіперпосилання на zdorov-info.com.ua обов'язкове

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED