Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Найбільш поширені причини алергії: лікарі радять звернути увагу

Найбільш поширені причини алергії: лікарі радять звернути увагуАлергія – це гостра реакція імунної системи людини на певні речовини (алергени). Вона може виявлятися по-різному: почервонінням очей та шкіри, висипаннями, сльозотечею, нежиттю та чиханням, утрудненням дихання, свербінням тощо.

Через свої генетичні особливості різні люди мають різну ступінь реакції на ті чи інші групи алергенів. Алергія може проявлятися як у зовсім легкій, так і у вкрай важкій формі, викликаючи, наприклад, анафілактичний шок.

До найрозповсюдженіших алергенів належать:
  1. Пилюка та кліщі побутового пилу. Пилинка може містити в собі залишки їжі, частинки мертвих комах, клітини людської шкіри, бактерії, грибки, плісняву. Найнебезпечніші у можливому складі домашнього пилу – побутові кліщі. Все це може викликати в людини алергічну реакцію.
  2. Пилок рослин. Він викликає сезонну алергію, ознаки якої виявляються у період цвітіння рослин. Алергія на пилок рослин призводить до появи таких симптомів, як запалення слизових носу та очей, безперервний риніт, сльозотеча тощо. Іноді алергію супроводжує кашель і навіть набряк Квінке.
  3. Пліснява. Вона дуже небезпечна для алергетиків. Найбільш яскраво алергія на плісняву проявляється восени та у періоди дощового літа, коли вологість повітря підвищена. Симптоми такої алергії: закладеність носу, сльозотеча, нежить, чихання, першіння у горлі.
  4. Лікарські засоби. Алергічна реакція на певний медичний препарат – явище не таке вже й рідкісне. Вона виявляється, в тій чи іншій формі, у 6-10% пацієнтів. Щоб уникнути її прояву, лікар повинен перед призначенням препарату детально вивчити історію хвороби пацієнта, запитати в нього про алергію, яка проявлялася раніше та, у разі необхідності, призначити алергопробу.
  5. Харчові продукти. Найчастіше алергія виявляється на білки, на вуглеводи та жири набагато рідше. На даний вид алергії страждає близько 2% населення.
  6. Укуси комахчи жуків. На укус комах у кожної людини розвивається індивідуальна реакція. Вона може бути повністю відсутня, але трапляються дуже важкі прояви, аж до анафілактичного шоку.
Також бувають такі нестандартні види алергії, як на сонце та на холод. У цьому випадку страждає шкіра людини. Жити з такою алергією вкрай некомфортно: треба постійно ховатися від прямих сонячних променів чи, навпаки, берегти себе від холоду. В реаліях наших географічних широт як мінімум півроку людина відчуває себе дуже вразливою, якість її життя погіршується.

Алергію можна лікувати, головне визначити алерген, причину її появи. Якщо його встановлено, боротися з алергічними реакціями стає значно легше.

Автор: Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо 
При використанні матеріалів статті активне гіперпосилання на zdorov-info.com.ua обов'язкове

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED