Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Чому з’являється металевий присмак у роті?

Чому з’являється металевий присмак у роті?Металевий присмак у роті – досить розповсюджене явище. Проте воно не такий вже й несерйозне, як здається на перший погляд. Іноді таким чином організм сигналізує людині про те, що в неї виникли певні проблеми зі здоров’ям. Причин виникнення металевого присмаку в роті декілька.
  1. Хвороби, які супроводжуються анемією. Дефіцит заліза може наступати через хвороби нирок, щитовидної залози, цукровий діабет. Разом із присмаком заліза людина може відчувати в роті кислуватий смак. Щоб зрозуміти, причина в анемії, чи в іншому, треба здати аналіз крові на гемоглобін.
  2. Захворювання органів шлунково-кишкового тракту. Подібні симптоми можуть давати проблеми з печінкою, жовчовивідними шляхами; присмак може з’являтися при гастриті у разі пониженої кислотності.
  3. Реакція на вживані медикаменти. Іноді металевий присмак в роті з’являється під час прийому певних препаратів, найчастіше – антибіотиків. Це може бути індивідуальною реакцією організму на засіб, у такому разі антибіотик слід змінити на інший.
  4. Отруєння ванадієм, кадмієм, сірководнем, свинцем, ртуттю. Це може бути в тому разі, якщо професійна діяльність людини пов’язана з фарбниками на основі металевих солей. Якщо отруєння відбулося, необхідно негайно звернутися до токсиколога.
  5. Кашель. Іноді металевий присмак крові може турбувати людину при сильному кашлі. Це може бути однією з ознак бронхіту.
  6. Використання низькоякісних зубних протезів, виготовлених з різних металів.
  7. Використання для приготування та вживання їжі алюмінієвого чи чавунного посуду.
  8. Часте вживання мінеральної води з підвищеним вмістом заліза.
Причин виникнення такого неприємного симптому, як металевий присмак в роті, досить багато. Тому іноді, щоб розібратися з цією проблемою, необхідно провести ґрунтовний самоаналіз та медичне обстеження. Проте найбільш розповсюдженою причиною даного явища є все ж анемія. Дефіцит заліза є досить небезпечним для людини, тому варто регулярно контролювати рівень гемоглобіну в крові та слідкувати за тим, щоб харчування було поживним і збалансованим.

Автор: Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо 
При використанні матеріалів статті активне гіперпосилання на zdorov-info.com.ua обов'язкове

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED