Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Як вагітність впливає на мозок жінки?

Як вагітність впливає на мозок жінки?Вагітність – це надзвичайно складний та відповідальний період життя для кожної жінки. Під час її протікання значно змінюється гормональний фон жінки, що має прямий вплив на роботу головного мозку майбутньої матері. Вчені з Університету Каліфорніїї в США провели дослідження, присвячене вивченню особливостей роботи мозку вагітної жінки.

Дослідження показало, що репродуктивні гормони готують мозок жінки до майбутнього материнства та допомагають їй бути стресостійкою та налаштуватися на потреби майбутнього малюка. З цим пов’язують і той факт, що мати завжди перша чує плач своєї дитини вночі, в той час як батько при цьому може спокійно спати поруч. Просто в нього немає таких гормонів. Під час аналізу результатів дослідження було виявлено, що скарги вагітних на погіршення пам’яті на уповільнення розумової роботи мають своє підґрунтя: мозок змінюється і підлаштовується під нові потреби не тільки жінки, а й дитини в її утробі.

Проведені дослідження показали, що у вагітних жінок дійсно знижується обсяг сірої речовини у середній передній та задній корі головного мозку. Мозок дещо переформатовується таким чином, що жінка стає здатною бути більш чутною, розуміти потреби іншої людини, у неї загострюється почуття відповідальності. З іншого боку, зменшення кількості сірої речовини є досить незначним та не може призвести до когнітивних порушень. Це, скоріше за все, еволюційний механізм, який готує майбутню матір до адаптації до нових життєвих умов.

Дослідження продовжилося і після пологів жінок, і виявилося, що коли матір дивиться на фото своєї дитини, в областях головного мозку, де зменшилася кількість сірої речовини під час вагітності, спостерігається підвищена нейронна активність. Також було виявлено, що чим більше жінка емоційно прив’язана до своєї дитини, тим менший в цих областях обсяг сірої речовини. Вчені дійшли висновку, що всі зміни в роботі головного мозку є абсолютно зворотними, але на цей процес треба час: мінімум 2 роки після пологів.

Природа робить все, щоб адаптувати майбутню маму до нової ролі. Тому не треба панікувати, а просто дати їй робити свою справу. Проблеми з пам’яттю обов’язково пройдуть, так само, як і певні проблеми з розумовою діяльністю. На все свій час і своє місце.

Автор: Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо 
При використанні матеріалів статті активне гіперпосилання на zdorov-info.com.ua обов'язкове

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED